Ispovest tinejdžera koji je bio u ISIS-u: Želim nazad kući, moji su me ovde doveli, svi su pobijeni

Sada Omar svakodnevno provodi devet sati u zatvoru za dečake Hori Centar u severnoj Siriji, kojim upravljaju kurdske snage

  • 8
decak, Islamska država, ISIS, zastava Foto-kolaž: Profimedia/Alamy

Britanski tinejdžer, koji se nalazi u sirijskom zatvoru za decu boraca ISIS-a, kaže da je godinama proživljavao traume dok se borio na strani ove militantne grupe, ali i da mu jako nedostaju utakmice, video igre i brza hrana koju je jeo dok je živeo sa porodicom u Londonu. 

Omar, poreklom iz Pakistana koji je, pre nego što se priključio ISIS-u, godinama živeo sa porodicom u Londonu, kaže da jako voli fudbalski klub Čelzi i Mek donalds. On je u razovoru sa novinarom tvrdio kako su ga roditelji kada je imao osam godina doveli da se bori za ISIS i da je sada ostao sam jer su članovi njegove prodice- otac, majka, dve sestre i dva brata preminuli tokom rata.

Njegova trauma počela je čim je stigao u ISIS. Njemu su nadređeni odmah dali da koristi pištolj, iako nikada pre toga nije pucao.

- Prvog dana kada sam otišao u školu naučili su me kako da držim oružje. Kada sam došao kući rekao sam majci da ne mogu da radim te stvari, a mama mi je rekla da promenim školu. U drugoj školi su me učili stvarima iz Kurana - rekao je Omar.

On je samo jedan od mnogo dece koje je ISIS regrutovao u organizaciju "Kalifatski mladunci" koji je osmišljen i vođen po principu "Hitler Jungend" (Hitlerova omladina).

Tvrdi da mu je većina porodice umrla u Bagouzu, sirijskom gradu koji je u poslednjim danima ISIS-ovog kalifata bio gotovo desetkovan tokom vazdušnih napada.

Iako vlasti tvrde da Omar ima 13 godinja, on ne zna koliko ima godina jer  ima problem sa pamćenjen zbog velikih trauma koje je doživeo tokom rata.

- Ne sećam se koliko sam imao godina kada sam došao ovde, u Bagouzu je bilo puno vazdušnih udara i zaboravio sam puno stvari - rekao je.

ISIS Foto: salkida.com

Tinejdžer čak kaže da se ne seća kada mu je rođendan. 

- U Londonu, kad sam proslavljao rođendan, jeli smo tortu i slavili, ovde toga nema - rekao je Omar.

Na pitanje da li se seća svoje majke odgovorio je potvrdno, a onda je zaplakao rekavši da mu jako nedostaje.

- Ubijena je u Baguzu, nikad je više nisam video. Mnogi ljudi su mi potvrdili da je ubijena. Imam dve sestre, jedna je starija od mene, a druga je mlađa od mene i imam još dva brata - rekao je Omar o svojoj porodici.

On je dodao da je njegov stariji brat ubijen u al-Šadadiju, a mlađi brat je poginuo zajedno sa majkom i sestrom.

Omar je rekao da se njegova druga sestra udala za čoveka koji je bio borac ISIS-a, koji je nedavno nastradao zajedno sa njegovom sestrom.

- Ubili su ga, a onda su meni rekli da moramo da odemo iz Baguza, jer to nije dobro mesto za mene. Tamo sam video samoubistva, snajpere, bombe i ostale strašne stvari - objasnio je tinejdžer.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

Sada Omar svakodnevno provodi devet sati u zatvoru za dečake Hori Centar u severnoj Siriji, kojim upravljaju kurdske snage, prenosi Mirror.

Njemu sada jako nedostaje njegov dom u Londonu, video igare i brza hrana.

- Želim da se vratim kući, tamo je najlepše. Želim da igram Plej stejšn i Iks Boks. Volim klub Čelzi, želim da gledam njihove utakmice. Na žalost ne mogu da radim ništa od toga jer sam u zatvoru - rekao je Omar.

Opisujući svoju svakodnevicu, rekao je da se budi u 6 ujutru da vežba, zatim doručkuje i ruča, a popodne provodi družeći se sa prijateljima iza rešetaka. Procenjuje da je u zatvoru oko 18 meseci.

Pre nego što je zatvoren, Omar kaže da je živeo u Raki, gde je imao kuću i internet - ali mu je nedostajala hrana iz Mek Donaldsa dok je tamo boravio.

Novinar koji je intervjuisao mladiće u zatvoru rekao je na kraju razgovora sa dečakom da smatra da mladići od osam ili devet godina nisu svesni šta rade i nisu zaslužili da mladost provedu iza rešetaka.

- Razumem ljude koji žele da lideri ISIS-a istrunu u zatvoru, ali pitam se šta su vam ova deca uradila. Da li želite da i ovi mladi životi budu upropašćeni - upitao je na kraju novinar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA