≫ 

Rekordne temperature u SAD i Kanadi odnele 100 života: Strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude veći

Meteorološka organizacija UN saopštila je da je ekstremna vrućina uzrokovana "atmosferskom blokadom" i da će temperature verovatno ove nedelje biti najviše na obalama

  • 1
Kanada toplotni talas vrućina Foto: Tanjug/AP

Više od 100 smrtnih slučajeva na severozapadu Severne Amerike povezano je sa vrelim talasom, saopštili su danas zvaničnici američkih država Oregon i Vašington kao i kanadske Britanske Kolumbije.

Nadležni u Oregonu naveli su da su najmanje 63 osobe u toj državi umrle zbog ekstremno visokih temperatura.

Portland i Sijetl su zabeležili rekordno visoke temperature od čak 46 stepeni Celzijusa.

U Vankuveru, u Kanadi, policija je saopštila da je registrovano bar 65 iznenadnih smrti od petka. Vlasti upozoravaju da bi broj mrtvih mogao da bude i veći, preneo je Glas Amerike.

U gradu Lajtonu, u Britanskoj Kolumbiji registrovana je najveća temperatura ikada izmerena u Kanadi od 47,9 stepeni Celzijusa.

Meteorološka organizacija UN saopštila je da je ekstremna vrućina uzrokovana "atmosferskom blokadom" i da će temperature verovatno ove nedelje biti najviše na obalama, a potom preći na unutrašnjost Britanske Kolumbije i kasnije na istok ka Alberti.

Ekstremne temperature pojačale su i strah od požara, a predsednik SAD Džozef Bajden je obećao da će sušni predeli dobiti više pomoći od federalne vlade zbog opasnosti od požara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kojot

    2. jul 2021 | 07:42

    Koji soj? Kad ce vakcina? Je l ce biti dovoljno respiratora za leto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA