≫ 

Delta soj sve više brine: "Brzina i razmere 3. afričkog talasa ne mogu se porediti ni sa čim"

Manje od dva odsto afričke populacije, koja iznosi 1,3 milijarde ljudi, do sada je primilo makar jednu dozu vakcine protiv kovid-19

  • 8
Afrika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nova, delta varijanta korona virusa izaziva novi talas kovid-19 na afričkom kontinentu, na kome se povećava broj novozaraženih, prijemi u bolnice i broj smrtnih slučajeva.

- Brzina i razmere trećeg afričkog talasa ne mogu se porediti s bilo čime što smo ranije videli - rekla je Matšidiso Moeti, regionalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku, preneo je AP.

Najveći broj novih slučajeva u Africi registrovan je u Južnoj Africi, gde se broj novozaraženih udvostručuje svake tri nedelje, prema navodima SZO.

Delta varijanta, zabeležena u 16 afričkih zemalja, postala je dominantna u Južnoj Africi, u kojoj je registrovano više od polovine novih afričkih slučajeva.

Otkriven je u 97 odsto uzoraka sekvenciranih u Ugandi i u 79 odsto uzoraka sekvenciranih u Kongu, navela je SZO.

- Širenje zaraznijih varijanti znači pretnju po Afriku na sasvim novom nivou - istakla je Moeti u saopštenju.

Manje od dva odsto afričke populacije, koja iznosi 1,3 milijarde ljudi, do sada je primilo makar jednu dozu vakcine protiv kovid-19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. jul 2021 | 06:06

    kakav je to virus kada ga africke temperature ne ubijaju? nista tu vise nije logicno sad se vidi da cemo se sa ovim natezati narednih 10 godina. ne kazem ja da ne postoji ali sada je svima jasno kako je nastao..

  • Cc

    3. jul 2021 | 06:03

    Brine one koji je lože vecini sveta je ovo smesno

  • Pera kojot

    3. jul 2021 | 06:05

    Dokle vise....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA