Da li je ovo najsigurnije mesto na svetu? Vermont vakcinisao čak 82 odsto stanovništva

Zvaničnici i lokalno stanovništvo uspeh pripisuju brojnim klinikama za vakcinisanje, poverenju u političke lidere i nauku, kao i snažnom osećaju odgovornosti stanovnika prema njihovoj zajednici

  • 2
Vermont USA Vakcina Foto: Ed JONES / AFP / Profimedia

Vermont, američka država poznat po Berniju Sandersu, javorovom sirupu i sladoledu Ben and Jerry's, može da se pohvali još nečim - ima najveću stopu vakcinisanja protiv kovida 19 u SAD-u.

Druga najmanje naseljena američka savezna država nedavno je postala prva koja je najmanje jednom dozom vakcinisala više od 80 posto stanovnika koji zadovoljavaju uslove.

- To nas čini verovatno najsigurnijim mestom na zemlji, a možda i u svetu - rekao je Mark Levin iz Ministarstva zdravlja.

Ruralna, severoistočna savezna država vakcinisala je 82 posto stanovnika starosti od 12 i više godina, puno iznad američkog nacionalnog proseka koji iznosi 64 odsto.

Stopa vakcinisanja u Vermontu dvostruko je veća nego u Misisipiju, koji stoji najgore.

Poverenje u nauku, odgovornost prema zajednici

Zvaničnici i lokalno stanovništvo uspeh pripisuju brojnim klinikama za vakcinisanje, poverenju u političke lidere i nauku, kao i snažnom osećaju odgovornosti stanovnika prema njihovoj zajednici.

- Stanovništvu Vermonta prioritet je njihovo zdravlje, što je dobra polazišna tačka. I uz to, stanovnici Vermonta su vrlo kooperativni i popustljivi - rekao je Levin za AFP pozivajući se na tradiciju gradskih sastanaka i "građanski angažman" širom Nove Engleske, uključujući Mejn i Masačusets, gde su takođe visoke stope vakcinisanja.

Vermont, s 94 posto belačkog stanovništva i jednim od najviših stepena obrazovanja u SAD-u, ima samo 250 mrtvih od kovida-19.

SAD je potvrdio više od 605.000 smrti povezanih sa korona virusom.

Evan Dejvid Varner, ulični svirač u Barlingtonu, kaže da je čvrsto povezano stanovništvo Vermonta, njih 640.000, bilo ključno za povratak života u normalu.

- Stanovništvo Vermonta veruje da svi imamo odgovornost da čuvamo jedni druge. To je društveni moralni kodeks - rekao je 23-godišnji gitarista.

Rasuto stanovništvo i planinski teren Vermonta, omiljeni planinarima leti, a skijašima zimi, predstavljalo je izazov medicinskom osoblju da dođu do svih stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA