Policajac završio iza rešetaka: Heroj terorističkog napada godinama sarađivao sa kriminalnim klanom

Policajac je osuđen zbog pomaganja i odavanja informacija kriminalnoj grupi

  • 0
Hapšenje, lisice, uhapšena devojka, žena Foto-ilustracija: Shutterstock

Policajac koji je pomagao žrtvama u terorističkom napadu u Mančester areni osuđen je na višegodišnju kaznu zatvora zbog špijuniranja i odavanja informacija opasnoj kriminalnoj grupi.

Mohamed Malik (37) iz Rohdejla, vodio je dvostruki život i bio je krtica u policiji Mančestera. On je ove nedelje osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Malik se pridružio policiji 2009. i više puta je nagrađivan zbog "nemilosrdne borbe protiv organizovanog kriminala". U maju 2017, našao se u centru terorističkog napada u Mančester Areni. Malik je kobne noći krenuo ka svom vozilu nakon posla, kada su odjeknule detonacije i odmah je potrčao da spasava ljude.

U samu Arenu nije mogao da uđe, jer su ga ljudi zbog njegove boje kože napadali da je i on terorista. Ipak, ostao je ispred arene i pomagao povređenima zbog čega su ga u gradu smatrali herojem.

Naknadno je tek otkriveno da je opasnoj kriminalnoj grupi odavao informacije za novac, zbog čega je osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora.

Kako prenose britanski mediji, on je pomagao svom starom prijatelju, narko-dileru Mohamedu Anisu i stalno mu dojavljivao gde će biti racije i da li je njegova ekipa na udaru. Anis bi potom Maliku dao po nekoliko stotina evra za svaku informaciju.

Međutim, policija je jednom uspela da uhvati Anisa prilikom primopredaje paketa u kom je bilo oko kilogram marihuane. Tada je policija otkrila poruke koje je razmenjivao sa Malikom.

Policajac je uhapšen u novembru 2018. godine, godinu i po dana nakon što je Anisu odao prvu poverljivu informaciju.

Anis je od Malika tražio da mu proverava određene automobile i osobe u policijskom sistemu. Poruke bi mu slao preko Snapchat-a ili WhatsApp-a, a ovaj bi mu potom javio da li su vozila i te osobe pod prismotrom.

Na taj način je narko-diler uvek bio korak ispred policije, a Malik ga je takođe savetovao kako da ne bude "policajcima na radaru", govoreći mu da ne vozi skupe automobile i da se "ne džekira po gradu".

Kada je Anis pak privukao pažnju policije, Malik mu je putem WhatsApp-a javio da se "povuče iz posla", te da sve "na neko vreme prebaci na drugog".

Tokom suđenja se saznalo i da je Malik narko-dileru javio da patrola kreće da pretresa njegovu kuću, te su napravili i lažni policijski zapisnik o pljački, kako bi Anis naplatio novac od osiguranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA