Naoružani oteli 140 dece iz škole u Nigeriji: "Njih 25 se spasilo, ne znamo gde su učenici odvedeni"

Sve su češće talačke krize na severozapadu ove zemlje

  • 0
Nigerija, Kaduna, baptistička škola Betel , kidnapovanje studenata Foto: Profimedia/Kehinde Gbenga /AFP

Naoružani ljudi oteli su 140 učenika iz područne škole na severozapadu Nigerije, saopšteno je iz škole u ponedeljak, u poslednjem talasu masovnih otmica školske dece.

Teško naoružane bande često napadaju sela radi pljačke, krađe stoke i otmica radi otkupnine u severozapadnoj i centralnoj Nigeriji, ali su od početka godine sve više pribegavale napadima na škole i koledže.

Napadači su probili ogradu srednje baptističke škole Betel u državi Kaduna u ranim jutarnjim satima, odvodeći većinu od 165 učenika koji su prenoćili u školi.

- Otmičari su odveli 140 učenika, samo je 25 njih uspelo da pobegne. Još ništa ne znamo, ni gde su učenici odvedeni - izjavio je za AFP Emanuel Paul, nastavnik u školi.

Portparol policije savezne države Kadune Mohammed Jalige, potvrdio je jutarnji napad, ali nije mogao pružiti detalje o broju odvedenih učenika.

- Taktički policijski timovi krenuli su za otmičarima. Još smo u spasilačkoj misiji - kazao je.

Oko 1.000 učenika i studenata oteto je u raznim nigerijskim državama od decembra prošle godine. Većina ih je oslobođena nakon pregovora s lokalnim zvaničnicima, iako se neki od učenika još drže u zatočeništvu.

Srednja baptistička škola Bethel obrazovna je institucija koju je osnovala Baptistička crkva 1991. godine u selu Maramara u oblasti Chikun u blizini državne prijestolnice Kadune, prenosi AFP.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA