Isak Hercog položio zakletvu kao novi predsednik Izraela: "Želim da zalečim duboke podele u društvu"

U junu ove godine u parlamentu izabran za predsednika

  • 0
Isaac Herzog Isak Hercog, polaganje predsedničke zakletve, Israel President

Foto: Tanjug/AP

Bivši šef Laburističke partije Isak Hercog danas je položio zakletvu na mesto predsednika Izraela.

On je obećao da će iskoristiti ovu u velikoj meri ceremonijalnu ulogu da pokuša da zaleči duboke podele u izraelskom društvu, preneo je Rojters.

Na svečanoj ceremoniji u izraelskom parlamentu Knesetu, Hercog je zagrlio odlazećeg predsednika Reuvena Rivlina pre nego što je položio zakletu praćen aplauzima poslanika.

- Odavde ću otići u predsedničku rezidenciju i započeti putovanje kroz rascepe i jazove u izraelskom društvu. Cilj tog putovanja je da nađe faktor pomirenja razlika i rascepa i da ponovo otkrijemo sami sebe - kazao je u obraćanju Hercog.

On je na izborima 2015. doživeo poraz od bivšeg premijera Benjamina Netanijahua, a u junu ove godine u parlamentu je izabran za predsednika, nekoliko dana pošto je Netanijahua sa vlasti smenila koalicija na čelu sa novim premijerom Naftalijem Benetom.

Na kraju svog govora, Hercog je obećao da će se boriti protiv antisemitizma, težiti miru između Izraela i njegovih suseda i pomoći u "borbi protiv strateških pretnji Izraelu, a to je prvenstveno iranski nuklearni program", prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA