Trudnu Suzanu gurnuo sa litice u Dubrovniku jer nije želeo decu: Nje nema, a on je slobodan čovek

Policija je po dolasku na mesto zločina Atilu zatekla unezverenog. Tvrdio je da se Suzana saplela i pala. Hrvati su sve tretirali kao nesrećan slučaj, ali su Suzanini roditelji naterali mađarsku policiju da pokrene nezavisnu istragu

  • 1
Dubrovnik, trudnica Foto-kolaž: Pixabay, FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

Atilla F. nije želeo da mu njegova supruga Suzana rodi dete, te ju je odveo na godišnji odmor u Dubrovnik i odatle gurnuo sa 30 metara visoke litice. Mlada žena je na mestu stradala, a Atila je uporno tvrdio da je sama pala.

Od jednog od najsvirepijih ubistava koje Balkan pamti prošlo je više od 20 godina, a major general Atila Petofi, savetnik direktora mađarske policije, koji je aktivno učestvovao u istrazi ovog slučaja, priseća se svih detalja zločina.

Atila za Blikk priča da je Suzana imala "idealan život". Radila je na fakultetu tehničkih nauka i bila je zaljubljena u svog dečka. Atila je imao kožarsku radnju u Mađarskoj, posao je išao dobro i mladi par nije imao finansijskih problema.

- Sve je delovalo idealno. Mladi par se venčao, ali su posle nekog vremena stvari počele da se menjaju - priseća se Petofi.

U jednom trenutku Suzana i Atila su se udaljili jedan od drugog i razišli su se.

- Ona je brzo našla novu priliku, a Atila lud od ljubomore i željan dokazivanja, počeo je ponovo da osvaja Suzanu, ne bi li mu se vratila, što je na kraju i učinila. Međutim, tada saznaje da je u drugom stanju. Kako je već imala prekide trudnoće lekar joj je rekao da joj je ovo poslednja šansa da rodi i da, ako sada uradi abortus, verovatno više neće ostati u drugom stanju - priča iskusni policajac.

Nažalost, trudnoća je poremetila harmoniju u "ponovno izvojevanoj ljubavi". Jer, prema rečima Petofija, iako to niko verovatno na prvi pogled ne bi rekao, njegov imenjak nije želeo da ima dete.

- Ovo smo zaključili skupljajući najsitnije dokaze u istrazi. Naime, Suzana se svojevremeno žalila najboljoj drugarici da će verovatno morati da se razvede, jer njen suprug ne želi decu. Isto tako, na jednom porodičnom okupljanju, Atila je rekao da ne može da preuzme odgovornost i za sebe i za dete - priseća je policajac.

Petofi kaže da je Suzana potražila i pomoć lekara, koji je predložio da porazgovara sa njom i suprugom. Tada je Atila rekao da on i Suzana imaju probleme, između ostalog i finansijske, jer su u kreditu, što nije bila istina. Da stvar bude još gora, Suzana do tada još ni svojim roditeljima nije rekla da čeka bebu.

Mislila da je vodi na odmor, nije ni slutila da se neće vratiti

Nakon tog razgovora, navodno je trebalo da o svemu razmisle. Tog leta 1997. godine, par je zajedno krenuo put Hrvatske, da odmori.

- Kada su napakovali automobil i krenuli put mora, Suzanini roditelji još nisu znali da je trudna. U večernjim satima su stigli u Dubrovnik, i sedeli su na litici da bi se divili svetlima grada - priseća se Petofi.

On kaže da je policija ubrzo dobila poziv da je neka osoba pala sa litice. Po dolasku na lice mesta, policajci su zatekli Atilu u histeričnom stanju, a spasioci su izvukli Suzanino telo.

Atila je u policiji rekao da je mnogo voleo suprugu i da su bili srećni jer su saznali da čekaju dete. Zato su, kako je rekao, došli i na more jer su bili svesni da će iduće godine već imati bebu, pa su želeli još malo da uživaju. Rekao je kako su imali romantičan izlazak, kako su sa litice posmatrali grad. Tvrdio je da je Suzanu zagrlio sa leđa, te da se ona u sekundi okliznula, otela mu se iz naručja i pala niz liticu.

Oprečne izjave

Po povratku iz Dubrovnika Atila je počeo da priča drugu priču. Rekao je kako je fotografisao Suzanu, kada je ona krenula korak unazad i pala sa litice visoke 30 metara. Tako je bar ispričao taksisti. Porodici je servirao treću verziju događaja. Tako se probudila sumnja da je Suzanina smrt bila nesrećan slučaj.

- Rekao je i kako su pre odlaska na liticu jeli picu i pili vino. Međutim, u njenoj krvi nisu pronađeni tragovi alkohola. Hrvatska policija tretirala je sve kao nesrećan slučaj... Međutim, on je bio korisnik Suzanine polise životnog osiguranja - priča Petofi.

Roditelji doveli do otvaranja istrage

Petofi kaže i da u Mađarskoj nije bila pokrenuta istraga sve dok se Suzanini roditelji nisu obratili policiji.

- Da bismo otkrili da li je Suzana pala sa litice napravili smo lutku koja je bila Suzaninih proporcija. Dva puta smo otišli na liticu sa lutkom da izvedemo eksperiment. Sa nama su bili medicinski eksperti i fizičari - kaže policajac.

On kaže da su pokušavali da ustanove da li su istiniti Atilini gde je Suzana stajala kada je pala, u odnosu na to gde je telo palo.

- Atila je pokazao mesto odakle je pala, ali bilo je nelogično da tek tako sklizne zbog konfiguracije terena. Stena je poprilično neravna i na tom delu rastu biljke, neki bodljikavi korov koji je maltene služio kao ograda. To su bile takve bodlje da Suzana ne bi ni prišla toliko blizu, odmah bi se udaljila - priča Petofi.

Policajac kaže da su istragom ustanovili da je Suzani bilo potrebno još nekoliko koraka od korova do ivice litice, te da nije mogla da padne ako je neko nije gurnuo.

- Rekonstruisali smo mesto zločina uz pomoć lutke. Kada smo lutku sa tog mesta gurnuli, tačno je pala na mesto gde je telo pronađeno.

Atila sve vreme negirao da je ubio suprugu

Suzanina porodica je u međuvremenu podigla krivičnu prijavu i Atili je počelo suđenje. Da forenzički temeljno nije obrađeno mesto zločina, Atila verovatno nikad ne bi ni robijao.

- Međutim, sudija je uvažio sve dokaze iz temeljne istrage i tada je Atili određen pritvor. On je sve vreme negirao krivicu - kaže Petofi.

Atila F. je 2003. godine osuđen na 15 godina zatvora, a prvostepenom presudom na 30. Međutim, 2012. godine je pušten na uslovnu slobodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    12. jul 2021 | 09:14

    Pusten na uslovnu???Pa ja ne znam sta je sa tim sudijama,je l' moguce da su toliko potkupljivi...!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA