Ko su Amerikanci uhapšeni zbog ubistva lidera Haitija: Jedan tvrdi da se javio za posao prevodioca

Kako je ranije danas saopšteno, osmorica osumnjičenih su i dalje u bekstvu

  • 2
James Solages Haiti ubistvo Amerikanci Foto: Tanjug/AP

Dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, od kojih je jedan ranije radio kao obezbeđenje u kanadskoj ambasadi na Haitiju, su među 28 navodnih ubica predsednika Žovenela Moiza, objavili su zvaničnici.

Džejms Soledžes (35) i Vinsent Džozef (55) navodno su učestvovali u brutalnom napadu na lidera Haitija u sredu, dok je njegova žena Martin teško ranjena.

Dvojica Amerikanaca su, zajedno sa ostalih 15 osumnjičenih Kolumbijaca, predstavljeni novinarima na konferenciji. Međutim, njihova uloga u likvidaciji ostaje misterija, prenosi New York Post.

Mediji su preneli da je Soledžes nekada radio u kompaniji koja je angažovala obezbeđenje za ambasadu Kanade u Port o Prensu.

Soledžes, koji živi u Tamaraku na Floridi, nema kriminalni dosije, prenosi Miami Herald. On se pozivao na postupak razvoda u SAD-u, ali nije imao drugih pravnih pitanja.

Ključni članovi grupe komandosa koji se navodno nalaze iza ubistva Moiza, boravili su na Haitiju tri meseca pre zločina, navodno planirajući napad. Drugi su im se pridružili iz Dominikanske republike pre mesec dana, saopštile su vlasti.

Prema pravosudnom zvaničniku citiranom u haićanskim medijima, jedan od dvojice uhapšenih Amerikanaca, Soledžes, rekao je istražiteljima da je postao deo ovoga nakon što je "našao posao na internetu", ali je verovao da će raditi kao prevodilac za uglavnom stranu grupu.

On je navodno rekao da je verovao da je misija grupe da uhapsi predsednika Haitija, a ne da ga ubije, prenosi Guardian.

Sa druge strane, ništa nije poznato u vezi sa drugim osumnjičenim Amerikancem, za kojeg vlasti Haitija kažu da živi ili je jedno vreme živeo u Majamiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.P

    9. jul 2021 | 17:07

    Bezbednosna sluzba tamo je trebala da spreci atentat sve ostalo je sada poraz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA