≫ 

Besne požari u Kaliforniji: Izdata naredba za evakuaciju stotine naseljenih mesta i kampova

U ovom delu Amerike se tokom celog vikenda očekuju visoke temperature, dok ceo region pokriva pojas visokog vazdušnog pritiska

  • 0
Kalifornija požar, California Wildfires

Foto: Tanjug/AP

Požari koji besne u severnoj Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podstakli su vlasti Nevade da evakuišu ljude nastanjene u pograničnom području, iz kojeg je bio vidljiv plamen na vrhovima obližnjih planina.

Požarni talas koji je nastao spajanjem dve vatre iz različitih pravaca usmeren je sada ka području severoistočno od šumovite regije Sijera Nevada i ne gubi na intenzitetu, preneo je GA, navodi Tanjug.

U ovom delu Amerike se tokom celog vikenda očekuju visoke temperature, dok ceo region pokriva pojas visokog vazdušnog pritiska.

U Nacionalnom parku Dolina smrti u Kaliforniji juče je zabeležena temperatura od neverovatna 54,4 stepena, a poznato je da je najviša ikada potvrđena temperatura vazduha na Zemlji iznosila 56,6 stepeni Celzijusa i izmerena je 1913. godine u pustinjskoj oblasti Fernens krik.

U Kaliforniji su izdate naredbe za evakuaciju ili upozorenja za stotine naseljenih mesta i nekoliko kampova, kao i naredba o zatvaranju više od 518 kvadratnih kilometara Nacionalnog parka Plumas.

Vruć vazduh formirao je gigantski, zadimljeni oblak pirokumulusa koji se diže više stotina metara u vis i stvara sopstvene munje, potvrdila je sinoć predstavnica lokalnih vlasti Liza Kok.

Skoro hiljadu vatrogasaca dobilo je pomoć iz vazduha, ali očekuje se da će plamen nastaviti da se širi zbog vrućine i niske vlažnosti.

Vazduh je bio toliko suv da deo vode koju izbacuju avioni kanaderi ispari i pre nego što stigne do zemlje, rekla je Liza Kok.

Video: Požar u Kaliforniji: Četvrt miliona ljudi evakuisano

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA