Na stotine živih Jevreja spaljeno u Poljskoj: Ostale samo fotografije i pitanje ko je kriv

Spomenik žrtvama pokolja postoji - ali za tamošnje stanovnike kao da ga nema

  • 0
Jedwabne Foto: Profimedia/Andrzej Gorzkowski /Alamy

Na današnji dan pre 80 godina počinjen je stravičan pokolj Jevreja u poljskom Jedvabneu - na stotine ih je živo spaljeno. O tome da li su zločin počinili Nemci ili Poljaci u ovoj zemlji se retko govori. 

Jedvabne je mestašce sa jedva 1.600 stanovnika koje se nalazi a oko 170 kilometra severoistočno od Varšave. Ovde turisti retko dolaze ali svake godine 10. juna stižu oni koji žele da održe uspomenu na pokolj jevrejskih muškaraca, žena i dece a koji je počinjen 1941. godine, piše dojče vele.

Međutim, u ovom mestu se ne obeležava godišnjica stradanja.

Nakon što je Nemačka napala Poljsku, ovo mesto je pripalo Sovjetskom Savezu, kako su se dogovorili Hitler i Staljin. Nakon što je Nemačka napala Sovjetski Savez, Nemci su stigli u Jedvabne.

Sve osobe jevrejske vere, muškarci, žene i deca su dovedeni na tamošnju pijacu a zatim su odvedeni u obližnju drvnaru. Vrata su za njima zatvorena a drvnara zapaljena. Svi su živi izgoreli. Čija je to bila bolesna ideja - to sad više nije tako jasno.

Jedwabne Jedvabne Foto: Wikimedia/Adrian Grycuk

Neosporno je da su u Jedvabneu tada bili prisutni i pripadnici nemačkog Gestapoa i vojne policije - postoje fotografije događaja koje su oni fotografisali. Ali je isto tako tu i presuda poljskog suda 1949. koja je utvrdila krivicu 12 Poljaka u tom pokolju.

Vekovima su živeli vrata uz vrata - do 10. srpnja 1941. Od jevrejskih sugrađana su ostale tek retke fotografije.

Spomenik žrtvama pokolja postoji - ali za tamošnje stanovnike kao da ga nema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA