≫ 

Šume sveta u plamenu, besne požari: U Rusiji ih je više od 550, u Kanadi uvedena dodatna ograničenja

Pacifička provincija Britanska Kolumbija oporavlja se od nezapamćenog toplotnog talasa tokom koga je izbilo više od 130 šumskih požara

  • 0
Indonezija šumski požar Foto: Tanjug/AP

Zbog rekordno visokih temperatura besne šumski požari širom sveta. U Rusiji ih je registrovano više od 550, u Grčkoj vatrogasci gase 51, dok u Kanadi radi bezbednosti usporavaju vozove.

Na zapadu SAD, koji je pogodio toplotni talas, građani se evakuišu dok se vatrogasci bore s požarima u ekstremnim uslovima, prenosi Bi-Bi-Si, piše Politika.

U Las Vegasu zabeležena je rekordno visoka temperatura od 47,2 stepena Celzijusa, a u Dolini smrti u Kaliforniji registrovana je temperatura od čak 54,4 stepena Celzijusa.

Vatrogasci koji se bore sa požarima kažu da je vazduh toliko suv da veća količina vode koja se baca iz aviona, kako bi se ugasio požar, ispari pre nego što stigne do zemlje.

Najnoviji toplotni talas zahvatio je zapad SAD nakon što je, kako navodi Tanjug, već jedan pogodio sever te države.

Prema programu EU za posmatranje planete Zemlje, ovogodišnji jun bio je najtopliji ikada u SAD.

Grčka

U Grčkoj su sve vatrogasne jedinice i snage civilne odbrane širom zemlje i dalje u pripravnosti kako bi nadgledali i pokušali da obuzdaju 51 požar, rekao je zamenik ministra za civilnu zaštitu i upravljanje krizama Nikos Hardalias na konferenciji za novinare.

On je rekao da je dan posebno težak zbog snažnog vetra koji ometa napore u gašenju požara, prenela je Ana.

Dobra vest je da je veliki požar na grčkom ostrvu Evija, u kojem su izgoreli značajni delovi poljoprivrednog zemljišta i šume, sada u potpunosti lokalizovan i, kako se najavljuje, uskoro će biti ugašen.

Istražitelji vatrogasne brigade uhapsili su 57-godišnjeg farmera zbog toga što je izazvao jučerašnji požar na Eviji, prenela je grčka agencija ANA.

Jedini požar koji još nije stavljen pod kontrolu je onaj koji je jutros izbio u borovoj šumi u Aspropirgosu, a gasi ga 45 vatrogasaca sa 15 vozila, navodi Tanjug.

Rusija

U Rusiji je registrovano više od 550 šumskih požara, saopštio je zamenik šefa Glavnog odseka Ministarstva za vanredne situacije Nacionalnog centra za upravljanje krizama Oleg Voronov.

- Uvedene su posebne mere zaštite od požara u 37 ruskih regiona na celoj teritoriji, a delimično u 19 regiona. Trenutno je u Rusiji zabeleženo preko 550 šumskih požara. Prema rezultatima monitoringa svemira, identifikovano je više od 1.600 toplotnih tačaka - rekao je Voronov, preneo je Tass.

- Najviše požara zabeleženo je na ruskom Dalekom istoku, a teška situacija zbog požara je u regionima Saha, Magadan i Čeljabinsk - dodao je.

Kanada je u nedelju da bi smanjila rizik od šumskih požara, uvela dodatna ograničenja u železničkom prevozu koja će važiti do 31. oktobra i u Britanskoj Kolumbiji i na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Odluka koja je stupila u nedelju na snagu zahteva od Kanadske nacionalne železnice i Kanadske pacifičke železnice da preduzmu niz mera predostrožnosti radi zaštite od požara, uključujući smanjenje brzine, navodi se u saopštenju, koje je preneo Rojters.

Pacifička provincija Britanska Kolumbija oporavlja se od nezapamćenog toplotnog talasa tokom koga je izbilo više od 130 šumskih požara.

Video: Bukti požar iznad Čačka, zapalilo se preko 10 hektara šume

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA