≫ 

Broj novozaraženih delta sojem u Sidneju u stalnom porastu uprkos zaključavanju

Državna premijerka Gledis Beridžiklijan rekla je da će brojke narednih dana odrediti hoće li se zaključavanje Sidneja, koje treba završiti u petak, produžiti

  • 0
Sidnej korona Foto: Tanjug/AP
Sidnej korona Foto: Tanjug/AP

Iako je Sidnej ušao u već treću sedmicu lokdauna, broj novozaraženih korona virusom, prvenstveno Delta sojem, u stalnom je porastu.

Kako javlja Rojters, a prenosi Klix.ba juče je u najvećem australijskom gradu zabeleženo 112 novih slučajeva zaraze korona virusom, a broj novozaraženih je na rekordnom nivou najmanje tri dana.

Državna premijerka Gledis Beridžiklijan rekla je da će brojke narednih dana odrediti hoće li se zaključavanje Sidneja, koje treba završiti u petak, produžiti.

- Zaista je na nama. Saveti zdravstvenih stručnjaka temeljiće se na tome kako ti brojevi izgledaju. Ne mogu biti jasniji od toga - rekla je ona tokom svog dnevnog televizijskog brifinga.

Dodala je da su većina novih slučajeva zaraze bili članovi porodice ili bliski prijatelji već zaraženih osoba i zamolila je stanovnike da se pridržavaju pravila o zaključavanju, koja su pooštrena tokom vikenda.

Škole u Sidneju, u kojem živi petina od 25 miliona australijskog stanovništva, su zatvorene, javna okupljanja ograničena su na dvoje ljudi, a stanovnici mogu napustiti dom samo radi osnovnih poslova, uključujući posao i kupovinu namirnica.

Australija je ranije uspešno suzbila širenje korona virusa putem brzih zaključavanja, brzog traženja kontakata i oštrih pravila socijalnog distanciranja. Sa ukupno oko 31.200 slučajeva i 911 smrtnih slučajeva od početka pandemije, zemlja je prošla bolje od mnogih drugih razvijenih ekonomija.

Međutim, od pojave Delta varijante ukupne infekcije približavaju se 700. U bolnici je 63 ljudi, a 18 je na intenzivnoj nezi, rekli su zvaničnici, dok je žena u 90-ima postala prva smrtno stradala osoba od koronavirusa u zemlji ove godine.

Video: Kona brine dolazak turista iz ovih zemalja: Postoji neki otpor prema vakcinaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA