≫ 

Kraljevski poverenik i član porodice osuđeni na 15 godina zbog zavere: Ne zna se status princa Hamze

Kraljevska porodica obavestila je da je spor sa Hamzom rešen, a njegov status još uvek nije poznat iako nikada nije bio formalno optužen

  • 0
Princ Hamza kralj Abdulah Jordan Foto: Tanjug/AP

Jordanski sud državne bezbednosti osudio je bivšeg kraljevskog poverenika Basema Avadalu i Šarifa Hasana bin Zaida, člana kraljevske porodice, na 15 godina zatvora zbog navodne zavere protiv monarhije u Jordanu.

Potpukovnik Muvafak al- Masaed, vojni sudija, izrekao je presudu nakon suđenja zatvorenog tipa koje se sastojalo od samo šest ročišta, piše AP.

Osuđeni su uhapšeni u aprilu zbog zavere protiv kraljevine u kojoj su učestvovali princ Hamza, kraljev polubrat i bivši prestolonaslednik.

Kraljevska porodica obavestila je da je spor sa Hamzom rešen, a njegov status još uvek nije poznat iako nikada nije bio formalno optužen.

Američki advokat Avadale kaže da je njegov klijent tvrdio da je mučen u jordanskom pritvoru i da strahuje za svoj život.

Trojica jordanaca optužena su za podsticanje nemira protiv monarha tražeći stranu pomoć.

Hamza je negirao optužbe nakon što je stavljenu kućni pritvor braneći se da ga vladajući sistem kažnjava zbog njegovog lošeg upravljanja.

Kralj Abdulah se očekuje u Vašigtonu 19. jula, gde će se sastati sa predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući.

Jordan je bliski američki saveznik na Bliskom istoku i na njega se gleda kao na ključnog partnera u eventualnom oživljavanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Video: Da li će Vojvodstvo od Saseksa da obori sve krunisane glave Evrope?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA