Ova zemlja odlučila da meša vakcine kako bi pojačala zaštitu: Brojevi rastu, strah od delta soja

Oni koji su već primili dve doze, primiće i treću, ali od različite vakcine

  • 7
Tajland koronavirus Foto: Tanjug/AP

Tajland je promenio politiku vakcinacije kako bi pomešao kineski Sinovak sa vakcinom AstraZeneke u pokušaju da pojača zaštitu.

Do ove odluke došlo je nakon što je stotine medicinskih radnika obolelo od korona virusa, uprkos tome što su u potpunosti vakcinisani Sinovakom.

Tako će sada, umesto dve doze Sinovaca, posle prve doze kineske vakcine primiti vakcinu AstraZeneke.

Zdravstveni radnici, koji su već u potpunosti vakcinisani Sinovakom, dobiće i treću dozu različize vakcine, prenosi BBC.

Treća doza biće AstraZeneka ili neka druga mRNA vakcina, kao što je Fajzer/Biontek, a dobiće je tri do četiri nedelje nakon druge doze Sinovaka, objavio je u ponedeljak komitet za infektivne bolesti.

Trenutno je AstraZeneka jedina druga dostupna vakcina na Tajlandu, dok se uskoro očekuje isporuka vakcina Fajzer/Biontek, koju doniraju SAD.

Tajland je prvo primio Sinovak vakcine iz Kine, i počeo da vakciniše medicinske radnike u februaru.

Međutim, ministarstvo zdravlja je u nedelju objavilo da je od više od 677.000 medicinskog osoblja koje je u potpunosti vakcinisano Sinovakom, 618 inficirano između aprila i jula. Medicinska sestra je umrla, a jedan član medicinskog osoblja je u kritičnom stanju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine u kojem se prikazuju rezultati iz Čilea, Sinovak je 65,9 posto efikanasan protiv kovida-19, 87,5 posto efikasan u sprečavanju hospitalizacije i 86,3 posto efikasan u sprečavanju smrti.

Tajland je trenutno usred porasta novih infekcija, a u nedelju je prijavio rekord od 9.418 slučajeva. Broj umrlih prethodni dan je iznosio 91, što je takođe rekordan broj.

Ukupno, Tajland je zabeležio više od 330.000 potvrđenih slučajeva korona virusa i 2.711 umrlih od početka pandemije.

Postoji zabrinutost da je za porast broja obolelih u mnogim jugoistočnim azijskim zemljama kriv zarazniji delta soj, prvi put otkriven u Indiji.

Da podsetimo, studija objavljena pre dve nedelje pokazala je da davanje dve doze različitih vakcina pruža dobru zaštitu protiv korona virusa.

Naime, istraživanje Com-Cov bavilo se efikasnošću davanja dve doze Fajzera, dve doze AstraZeneke ili dve različite doze ovih vakcina, prenosi BBC.

Sve kombinacije su dobro funkcionisale, pripremajući imunološki sistem, a ovo saznanje moglo bi da ponudi fleksibilnost pri uvođenju vakcina, rekli su stručnjaci.

Rezultati ispitivanja takođe nagoveštavaju da bi ljudi koji su već primili dve doze vakcine AstraZeneka mogli da imaju jači imunološki odgovor ako im se da doza različte vakcine, ukoliko se to preporuči na jesen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA