≫ 

Talibani digli zastavu na granici s Pakistanom: Tvrde da su preuzeli kontrolu graničnog prelaza

Avganistanski zvaničnici negirali su gubitak ovog područja

  • 5
Pakistan granica,  Chaman, talibanska zastava Foto: Profimedia/Asghar ACHAKZAI / AFP

Prema najnovijim izveštajima, talibani su podigli zastavu iznad ključnog graničnog prelaza između Avganistana i Pakistana te tvrde da je sada pod njihovom kontrolom.

Na snimcima koji su se pojavile na društvenim mrežama vidi se kako se nad graničnim prelazom Spin Boldak u blizini Kandahara vijori bela talibanska zastava.

Avganistan negira gubitak graničnog prelaza

Avganistanski zvaničnici negirali su gubitak ovog područja iako se na snimcima vidi kako militanti na granici razgovaraju s pakistanskim službenicima. BBC je dobio informacije da su talibani zauzeli granični prelaz bez otpora.

Pakistanski službenici su takođe potvrdili za BBC da su talibani zauzeli taj prelaz te da je novinarima i građanima rečeno da se ne smeju približavati granici s pakistanske strane, prenosi Index.

No, portparol avganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova, Tarek Arian, rekao je agenciji AFP da su "sigurnosne snage odbile napad".

Povlačenje SAD-a

U poslednjih nekoliko nedelja, nakon što je krenulo povlačenje američkih vojnika iz Avganistana čak i pre roka koji je odredio Džo Bajden, militanti brzo napreduju širom zemlje i osvajaju nova područja; uključujući i niz graničnih prelaza poput onoga s Iranom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Talibani su zauzeli i velik broj ključnih saobraćajnica kako bi prekinuli snabdevanje većih gradova.

Granična stanica između avganistanskog grada Spin Boldaka i pakistanskog Čamana drugi je najprometniji prelaz između dve zemlje. Povezuje grad Kandahar s pakistanskim lukama i kroz njega svakodnevno prolazi oko 900 kamiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    15. jul 2021 | 06:41

    20 godina amerikanci tamo i nisu ih uspeli uništiti.

  • Bravo

    14. jul 2021 | 21:10

    Svaka im cast jos malo i eto ih u zemunu

  • Paja

    14. jul 2021 | 19:31

    Talibanska revolucija. To očekuje i Balkan-Srbiju, tako to počinje. Znači u skorije vreme i Talibanska zastava na granici Srbija - Hrvatska, ako ništa ne učini po pitanju ''parkinga'' za migrante na putu za zapadnu Evropu u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA