≫ 

Asanžov lekar zabrinut za njegovo zdravlje: "Ima halucinacije, strahujemo da bi mogao da se ubije"

Hogan je osudio britanske vlasti navodeći da tretiraju Asanža kao teroristu, a ukazao je i na činjenicu da se on nalazi u zatvoru iako u Velikoj Britaniji nije osuđen za zločin

  • 3
Julian Assange, Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Lekar koji se pridružio medicinskom timu koji poziva na oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža iz zatvora, rekao je za Russia Today da ga okrutni uslovi u zatvoru mogu naterati na samoubistvo.

Doktor Vilijam Hogan je zabrinut za Asanžovo mentalno zdravlje, a upravo je zbog toga Visoki sud u Londonu blokirao njegovo izručivanje SAD u januaru. Hogan je jedan od 200 medicinskih eksperata koji su potpisali otvoreno pismo objavljeno prošlog meseca u jednom medicinskom magazinu u kom se zahteva okončanje torture i medicinskog zanemarivanja Asanža koji se nalazi u zatvoru u Londonu sa najvišim stepenom osiguranja.

Lekar tvrdi da osnivač Vikiliksa pokazuje teške znakove mentalne bolesti i stresa uključujući i halucinacije. Njegovo oslobađanje bi bilo tek prvi korak u pokušaju saniranja ogromne psihološke štete. Hogan je kazao da je njemu potrebno intenzivno lečenje, ali i da će neki aspekti traume verovatno trajno ostati.

Problem u kojem se Asanž nalazi, potencijalno ugrožava njegov život, što znači da se povećava rizik od samoubistva. Naveo je da je jedan od zatvorenika izvršio samoubistvo nakon samo dva dana provedena u zatvoru. On je izdržao osam meseci bez posete, što je mera koja je uvedena zbog pandemije korona virusa. Tek nedavno je video svoju verenicu.

Hogan je osudio britanske vlasti navodeći da tretiraju Asanža kao teroristu, a ukazao je i na činjenicu da se on nalazi u zatvoru iako u Velikoj Britaniji nije osuđen za zločin.

Asanž se u zatvoru u Londonu nalazi više od dve godine, a SAD ga optužuju za špijunažu i objavljivanje poverljivih informacija 2010. godine koje se odnose na navodne zločine američke vojske na Bliskom istoku. Ako bi bio proglašen krivim, on bi ostatak života mogao da provede u zatvoru.

Video: Modna kreatorka skakala u ogromnom kavezu, traži slobodu za Džulijana Asanža

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA