Jezive ispovesti zatvorenika u Ugandi: Stiskali su nam genitalije i bičevali, od smrada nisam spavao

- Pitali su me koje su mi poslednje reči, rekao sam im ne možete da me ubijete, mi se borimo za slobodu - rekao je on

  • 0
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Opozicioni lideri koji su nekoliko meseci proveli iza rešetaka u Ugandi, opisali su za Guardian kako su izgledali njihovi zatvorski dani.

Oni su se poslednjih meseci suočavali sa teškim psihičkim i fizičkim zlostavljanjem, ukinuta su im osnovna ljudska prava, a uslovi u kojima su boravili, prema njihovim rečima, bili su nehumani.

Tokom protesta u Ugandi, predsednik ove afričke zemlje uhapsio je na stotine demonstranata, najviše simpatizera opozicionog političara Roberta Kigalanija. Više od 50 ljudi ubijeno je tokom protesta prošlog novembra, a većinu njih ubile su državne oružane snage.

Veliki broj uhapšenih, po hitnom postupku je osuđen zbog izazivanja nereda na protestima, a opozicioni lider Kigalani uhapšen je zbog kršenja korona mera.

Iako je većina pritvorenika puštena uz kauciju, 50 najbližih saradnika opozicionog lidera prebačena je u jednu vojnu kasarnu u kojoj su danima bili izloženi strašnim mukama.

Nekoliko njih u svojoj ispovesti za Guardian reklo je da su prilikom hapšenja pretrpeli velike povrede, a da su onda danima bili mučeni.

- Primoravali su nas da se skinemo goli, onda su nas terali da radimo vežbe, dok nas je grupa vojnika gledala i bičevala žicama i kablovima po leđima i genitalijama - rekao je jedan od zatvorenika.

On je dodao da će ove dane pamtiti čitavog života.

- Došlo je pet vojnika. Tražili su od nas da skinemo sve sa sebe i ostanemo samo u donjem vešu, onda su nas terali da skinemo to i stanemo. Jedan od vojnika je zatim prišao i jako nam stegao genitalije, danima posle ovog mučenja nisam mogao da spavam od bolova - rekao je on.

Drugi zatvorenik je u svojoj ispovesti rekao da su ga primoravali da skače kao žaba dok su ih vojnici šutirali i ismejavali.

- Pitali su me koje su mi poslednje reči, rekao sam im ne možete da me ubijete, mi se borimo za slobodu - rekao je on.

Svi oni kasnije su prevezeni u zatvor maksimalne zaštite u kom su vladali uslovi koji, prema njihovim rečima, nisu dostojni čoveka.

- Ćelije su bile prenatrpane ljudima, primoravali su nas da uriniramo dok ležimo, kako slučajno ne bismo izgubili mesto za spavanje na podu. Imali smo jednu kofu u uglu prostorije koju smo svi koristili za vršenje nužde. Celu noć smo osećali neprijatan smrad, nekada od njega nismo mogli da zaspimo - rekao je bivši zatvorenik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA