Poplave u Nemačkoj odnele 170 života, najmanje 150 nestalih: Spasioci gube nadu da će naći preživele

Prema procenama, oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Rajna-Palatinat i Severna Rajna Vestfalija pogođeno je posledicama poplava

  • 1
Nemačka poplave nevreme Foto: Tanjug/AP

Nedelju dana nakon katastrofalnih poplava na zapadu Nemačke spasioci više ne veruju da će pronaći preživele, saopštili su predstavnici civilne zaštite u sredu.

- Potraga za nestalima je još u toku, mi ispumpavamo podrume kuća, ali u ovom trenutku je, nažalost, vrlo verovatno da ćemo pronalaziti žrtve, a ne preživele - rekla je u sredu potpredsednica Nemačke civilne zaštite (THW) Sabine Lakner.

Trenutno se samo u području Arvajlera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srede na četvrtak prošle nedelje pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba. U sredu ujutro aktuelni broj žrtava iznosi 170.

Poplavama pogođeno oko 40.000 ljudi

Prema procenama, oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Rajna-Palatinat i Severna Rajna Vestfalija pogođeno je posledicama poplava.

Udruženje lekara Nemačke je izrazilo zabrinutost zbog nemogućnosti zbrinjavanja pacijenata na licu mesta, s obzirom na to da u velikim delovima poplavljenih područja još nema struje ni vode.

I mnoge saobraćajnice su oštećene ili prekinute. Nemačka železnica je saopštila da je trenutno prekinut saobraćaj na oko 600 kilometara pruga u pogođenim regijama. Sedam regionalnih pruga je do te mere oštećeno da će biti potrebno novo postavljanje.

Lakner je ukazala na opasnost rasprava oko krivice za nedovoljno obaveštavanje građana uoči nadolazećih poplava.

- Naravno da ćemo morati da analiziramo događaje, ali rasprava o tome sada, nekoliko dana nakon katastrofe, više je nego neprikladna - rekla je Lakner.

Ona se založila za to da se u budućnosti u procesu uzbunjivanja i obaveštavanja građana pojačano uključe odbačena pomagala, poput sirena.

Video: Ceo grad odnela bujica i blato: Jedini spas za poplavljene stiže sa neba

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA