≫ 

Merkelova nabrojala pet najvećih kriza svog mandata: "Uložila sam mnogo energije"

S obzirom na to da se Angela Merkel neće kandidovati na izborima u septembru, ovo je verovatno njena poslednja velika letnja konferencija za štampu na ovoj funkciji

  • 5
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na svojoj, verovatno poslednjoj letnjoj konferenciji za štampu u svojstvu kancelarke, govorila o krizama tokom svog mandata te je još jednom pozvala građane da se vakcinišu.

- Pandemiju možemo svladati samo zajednički. Svaki vakcinisani građanin je jedan korak ka normalnosti - rekla je kancelarka na svojoj redovnoj letnjoj konferenciji za štampu koja je, s obzirom na to da se Angela Merkel više ne kandiduje na izborima u septembru, verovatno i njena poslednja velika konferencija za štampu na ovoj funkciji.

Merkel je ukazala na rast incidencije poslednjih dana i potrebu da se spreči kolaps zdravstvenog sistema.

- To je i dalje velika obaveza za politiku - rekla je Merkel odgovarajući na pitanje novinara koji izveštavaju iz Berlina.

Ona je koronakrizu označila kao jednu od pet glavnih kriza njenog mandata. Osim nje, Merkel se od 2015. kada je izabrana za kancelarku, suočila s finansijskom krizom, krizom opstanka evra, izbegličkom krizom te klimatskom krizom.

Kad je u pitanju borba protiv klimatskih promena, nemačka kancelarka je rekla kako smatra da je premalo učinjeno za vreme njenog mandata.

- Mislim da sam mnogo energije uložila u zaštitu klime ali sada vidim da se brzina mora povećati - rekla je Merkel.

- Spoznaja koja se provlači kroz moj mandat je ta da probleme ne možemo rešiti na nacionalnom nivou nego jedino kao svetska zajednica i to je posebno vidljivo kad je u pitanju borba protiv klimatskih promena - rekla je kancelarka.

Što se tiče izbegličke krize, Merkel je izrazila žaljenje što unutar Evropske unije još uvek ne vlada jedinstvena politika kad je u pitanju priznavanje azila i izbegličkog statusa.

- Do sada nam nije pošlo za rukom da uspostavimo legalnu migraciju i istovremeno ustanovimo pravila za regulisano prihvatanje izbeglica kako bi onemogućili krijumčarenje ljudi - rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka se istovremeno zauzela za prihvatanje građana Avganistana, ali je odbacila nastavak prihvatanja građana iz te zemlje koji bi mogli krenuti u smeru Evrope nakon povlačenja zapadnih trupa.

- Mi ne možemo rešiti sve probleme time što ćemo prihvatiti te ljude - rekla je Merkel.

Na pitanje šta će raditi nakon što se na jesen povuče iz politike, Merkel je rekla da nema konkretne planove ali da će "već znati kako da provede vreme".

- Trenutno nemam puno vremena da razmišljam o tome šta ću raditi kada više ne budem kancelarka - zaključila je Angela Merkel.

Video: Fale svastike i podignute desnice! Merkel u Brisel ispratila predsednicu EK

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    22. jul 2021 | 18:12

    Koliko smo mi kriza od hitlerovih bivsih i sadasnjih fasista preziveli.

  • Baba

    22. jul 2021 | 20:46

    Lepotica blago migrantima

  • Миле

    22. jul 2021 | 17:24

    A шта мислите колико је криза у односу на г.Меркел имао њен колега Путин?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA