Vojska opkolila i blokirala parlament u Tunisu

Pripadnici vojske Tunisa opkolili su zdanje parlamenta i sprečili predsedavajućeg da uđe

  • 0
Tunis, protest

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je predsednik Tunisa suspendovao rad parlamenta i razrešio dužnosti predsednika vlade, posle nasilnih protesta izazvanih naglim porastom broja novozaraženih korona virusom i lošom ekonomskom situacijom, pripadnici vojske Tunisa opkolili su zdanje parlamenta i sprečili predsedavajućeg da uđe.

Demonstranti, koji su se ranije sukobili sa policijom, pozdravili su odluku predsednika Kaisa Saida, uzvikujući njegovo ime i mašući državnim zastavama, ali kritičari ga optužuju da je prigrabio vlast i ugrozio krhku demokratiju u Tunisu, prenosi AP.

Said je ukinuo imunitet svim članovima parlamenta i najavio da će uskoro imenovati novog premijera, kako bi se vratio socijalni mir u zemlji.

On je iskoristio posebnu ustavnu meru koja mu dozvoljava da preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vreme dok se ponovo ne omogući normalan rad institucija.

- Doneli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis i dok ne spasemo zemlju - rekao je Said u televizijskom obraćanju.

Ekonomija Tunisa je u krizi već godinama, a u zemlji je nedavno ponovo uveden lokdaun zbog ozbiljnog širenja korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA