≫ 

Oglasila se naša ambasada u Turskoj zbog požara u Bodrumu: Evo šta je sa srpskim turistima

Kako su naveli iz ambasade, srpski turisti su preventivno bili evakuisani, navode i da ne znaju tačan brj naših građana koji su u Bodrumu

  • 11
Turska šumski požar u šumi, evakuacija, Turkey Wildfire

Foto: Tanjug/AP

Iz ambasade Srbije u Turskoj danas je rečeno da trenutno nema ugroženih srpskih turista u letovalištu Bodrum gde su pojedini turisti evakuisani zbog obližnjih šumskih požara.

Kako su naveli iz ambasade, srpski turisti su preventivno bili evakuisani, jer se strahovalo da bi požar mogao da stigne bliže hotelu.

- Međutim, to je sanirano, tako da će svi do večeri biti vraćeni. Tri hotela su evakuisana - rečeno je u ambasadi za "Večernje novosti", prenosi Tanjug.

 

Iz ambasade dodaju da nemaju tačan broj srpskih turista u tom mestu, ali da su u kontaktu sa turskim vlastima.

 

- Građani se sami javljaju kada se nešto desi, tako da nema za sada ugroženih ni naših turista, a ni drugih - dodali su iz ambasade.

Navodi se da turisti mogu da vide obližnji dim i vatru, ali da opasnosti, zasad, nema.

Marković: Nisu evakuisani samo srpski turisti, situacija se smiruje

 

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je sinoć da su svi srpski turisti koji se nalaze u Bodrumu dobro, da niko nije ugrožen, niti povređen, kao i da nema dramatičnog razvoja događaja zbog požara.

- Jutros su dva aviona sa 300 srpskih građana sletela u Bodrum, skoro svi su u svojim hotelima. Tri porodice nisu otišle u sobe hotela koje su rezervisale, već su premeštene u druge hotele, a u pitanju je između šest i 12 ljudi. Postoje još neke porodice koje su ranije došle i one su premeštene u druge hotele privremeno - rekao je Marković za Tanjug.

On naglašava da nisu evakuisani samo srpski turisti, već svi.

- Radi se o oko 3.000 ljudi, uglavnom iz Rusije i Ukrajine, a evakuisani su iz bezbednosnih razloga, jer vetar nanosi dim ka hotelima, a moguća su i isključenja struje tokom noći", dodaje ambasador.

Marković kaže i da se situacija smiruje.

- Od 98 požara, 88 je pod potpunom kontrolom, ostalo su manja žarišta, pa se vatrogasci trude da i preostalih deset stave pod kontrolu. Rusi pomažu avionima, vidim u turskim medijima i da su se azerbejdžanski vatrogasci priključili. Na svu muku oko pandemije, pojavili su se i požari - konstatovao je Marković.

On je poručio svim srpskim građanima, ukoliko bude potrebe da se jave ambasadi Srbije u Ankari.

- Dosad niko nije pozvao da zatraži pomoć. Moj telefon je dostupan 24 sata dnevno, mogu da me pozovu, mi iz ambasade smo tu ako zatreba. Situacija se smiruje, ali istina, nikome nije prijatno da vidi vatru na 500 metara od sebe i crni dim kako ide ka njemu -  kaže Marković.

Srpski ambasador je preneo da je dosad stradalo šest turskih državljana, a kako je rekao, jedan je stradao u Marmarisu, dvoje u selima na putu ka Antaliji.

Kada je reč o stranim turistima, dodaje, nema nastradalih.

Video: Ne plašite se! Drama Jelene Karleuše, smiruje preplašene ćerke u toku evakuacije zbog požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    31. jul 2021 | 17:36

    Ma mi smo zabrinuti zbog Karleuše......ne reče ništa kako je ona podnela slikanje u dimu.......

  • Don

    31. jul 2021 | 17:32

    Poslednje mesto kome bih se javio u inostranstvu je nasa Ambasada.

  • Bitno

    31. jul 2021 | 18:25

    je da je JK prosla bez ostecenja i da je ziva i zdrava orna da pise po netu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA