≫ 

Priština posthumno odlikovala Boa Bajedena

Bo Bajden je nekoliko godina bio u službi na KiM kao američki pravni službenik

  • 12
Bo, Džo Bajden Foto: Profimedia/CNP / MEGA / The Mega Agency

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani posthumno je odlikovala preminulog sina američkog predsednika Džo Bajdena, Boa Bajdena, koji je po ulasku međunarodnih civilnih i vojnih snaga 1999. godine, nekoliko godina bio u službi na KiM kao američki pravni službenik.

Bo Bajden, bivši državni tužilac američke savezne države Delaver, pomagao je u obuci lokalnih tužioca i sudija na KiM u okviru projekta OEBS-a.

- Bo je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju - rekao je američki predsednik u unapred snimljenoj video poruci koja je emitovana tokom ceremonije u nedelju u Prištini, javlja Glas Amerike, a prenosi Tanjug.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je da su SAD uradile mnogo za KiM.

- Ono što su SAD i američki narod uradili za našu zemlju, našu slobodu, pravo da postojimo, prevazilazi bilo koje trenutno partnerstvo u svetu. Gospodine predsedniče, Kosovo je i vaš dom - rekla je Vjosa Osmani na ceremoniji uručivanja predsedničke medalje koju je preuzeo američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Bajden je 2016. godine, dok je bio na položaju potpredsednika SAD, otkrio spomenik svom sinu na KiM, a jedna od ulica u blizini vojne baze Bondstil, u kojoj se nalazi 700 američkih vojnika, nosi njegovo ime. Po Bo Bajdenu nazvan je i deo magustralnog puta Uroševac - Gnjilane.

Svečanosti su prisustvovali predsednik parlamenta Gljauk Konjufka, premijer Aljbin Kurti i predstavnici institucija i političkih partija.

Američka ambasada u Prištini tvitovala je da je Bo Bajden u okviru programa američkog Ministarstva pravde "uspostavio i ojačao institucije i procedure iz oblasti vladavine prava i osigurao osnovna prava za sve stanovnike Kosova".

Video: Džo Bajden se bahatio u električnom pikapu: U šali ponudio da pregazi novinara na pitanje o Izraelu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlocko

    2. avgust 2021 | 08:28

    Osiromaseni uranijum ipak ne prepoznaje donosioca....

  • PRC

    2. avgust 2021 | 09:10

    Zaboravili ameri da programiraju uranijum i plutonijum da ubija samo balkance. PRC 😜

  • PRC

    2. avgust 2021 | 09:12

    Odoh u vc da pustim koju suzu u šolju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA