≫ 

Gradonačelnik Njujorka najavljuje nove mere: Pod ovim uslovima biće omogućen ulazak u restoran

De Blaziovo saopštenje bi označilo jedan od najagresivnijih koraka koji je izabran u borbi protiv porasta slučajeva kovida -19 koji su uzrokovani delta sojem virusa

  • 2
Bill de Blasio, Bil de Blasio Foto: Profimedia/Alamy

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio je da će grad zahtevati dokaz o vakcinaciji za ljude koji učestvuju u zatvorenim aktivnostima, uključujući restorane i teretane.

Ovo je poslednji pokušaj vlasti da podstaknu ljude da se vakcinišu. Pomenuta mera će se odnositi i na zaposlene u tim objektima.

Ovakva mera već postoji u Francuskoj i Italiji, a grad Njujork biće prvi u SAD koji će uvesti ovo pravilo. Sa primenom će se krenuti najverovatnije sredinom septembra, kadea se očekuje da se veći deo radnika vrati u kancelarije na Menhetnu.

Gospodin de Blazio je agresivno krenuo da vakciniše još Njujorčana kako bi smanjio treći talas slučajeva koronavirusa. On zahteva od gradskih radnika da se vakcinišu ili da se podvrgnu nedeljnim testiranjima, a javnosti je ponudio podsticaj od 100 dolara.

De Blaziovo saopštenje bi označilo jedan od najagresivnijih koraka koji je izabran u borbi protiv porasta slučajeva kovida-19 koji su uzrokovani delta sojem virusa.

Restoran Foto: Pixabay/Ilustracija

Krajem jula, gradonačelnik je naložio da se nevakcinisani radnici gradskih bolnica i kliničko osoblje gradskog odeljenja za zdravstvo podvrgnu nedeljnom testiranju na kovid-19 i da zapošljavanje u gradskim institucijama zavisi od vakcinacije.

Gradski zvaničnik je opisao ovaj potez samo kao prvi korak ka širem zahtevu za vakcinaciju u najvećem gradu u SAD.

- Gradonačelnik je sada 100 posto uključen u rad i aktivno se zalaže za vakcinaciju - rekao je zvaničnik Gradske kuće, koji je tražio da ostane anoniman pre zvaničnog saopštenja gradonačelnika.

De Blazio je u intervjuu u ponedeljak najavio da će svi koji se vakcinišu imati posebne benefite.

- Imaćete mogućnost da živite boljim životom. Osim zdravlja uopšte, možete učestvovati u mnogim, mnogim stvarima. A ako niste vakcinisani, biće sve manje stvari koje možete da radite - rekao je de Blazio, prenosi NY Times.

Njujorčani moći da sede u baštama kafića i restorana bez potvrda o vakcinaciji. Ukoliko žele da uđu u zatvorene prostorije, moraju da koriste novu gradsku digitalnu aplikaciju ili da pomoću kartice na ulazu pokažu potvrdu o vakcinaciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    4. avgust 2021 | 06:06

    Srbijo kopiraj od najboljih. Uvodi iste mere da ne bude posle qq lele

  • Cirkus

    4. avgust 2021 | 06:26

    Ljudi koji NE ZELE ovu vakcinu, je nece primiti po cenu toga da se svi presele na Mars!! Tako da zatvarajte nam sva vrata slobodno... necemo promeniti misljenje. Ne radi se ovde o hiru nego o cinjenicama. Vakcina je smrtonosna u velikom procentu, a oni koji su prosli glatko em nisu zasticeni od virusa, em mogu da ga prenesu... Tako da bih volela da mi neko objasni razliku od vakcinisanog (koji je preuzeo rizik za svoj zivot) i nevakcinisanog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA