Žene odlaze u smrt zbog "lošeg miraza": Svadbena tradicija odnosi živote, porodice nemoćne

Brat ubijene tvrdi da je zet bio nezadovoljan automobilom koji je donet u miraz, te da je prigovarao i tražio bolje i skuplje vozilo

  • 11
Indija, miraz Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Vismaja Nair bila je u braku svega godinu dana kada je pronađena mrtva u kupatilu porodične kuće njenog supruga u Kerali u Indiji.

Policija u početku nije vodila smrt 24-godišnje kao sumnjivu, sve dok njena porodica nije podnela prijavu zbog sumnje da je u pitanju "ubistvo zbog miraza" pozivajući se na poseban zakon u Indiji koji predviđa čak i doživotnu robiju za ovakva ubistva. Prema tom zakonu, optužnica može biti podignuta protiv onog koji ubije supružnika tokom prvih sedam godina braka u koji je unet miraz.

Iako je davanje miraza zabranjeno u Indiji više od šest decenija, u praksi se i dalje sprovodi, i to ne samo u ruralnim delovima zemlje. Iako Kerala, gde je Nair pronađena mrtva, slovi za jednu od najnaprednijih država Indije gde su i žene i muškarci dobro obrazovani, i dalje veliki broj porodica primenjuje ovu svadbenu tradiciju i daje ogromne svote novca u miraz, kao i vrednu pokretnu i nepokretnu imovinu.

Haršita Ataluri, inspektor u Kerali, kaže da i dalje treba da se utvrdi da li je Nair izvršila samoubistvo ili je ubijena. Njen suprug Kiran Kumar je uhapšen na osnovu prijave porodice i trenutno se nalazi u pritvoru, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

Advokat kaže da njegov klijent nije počinio delo koje mu se stavlja na teret.

- Ne postoje dokazi da je počinio ubistvo, a tek ne postoje dokazi da je počinio ubistvo zbog miraza - rekao je B. A. Alur.

Nelegalna praksa

Tradicionalno, u miraz se daju novac ili pokloni. Porodica mlade na ovaj način pokušava da obezbedi ćerki finansijsku sigurnost u braku. Međutim, stručnjaci kažu da su porodice mlade uslovljene da novac, zlato, automobile, nekretnine i drugo prepisuju odmah na mladoženju i da je to uslov za sklapanje braka. Mnoge porodice su nezadovoljne zbog ovakvih "dogovora".

Sistem miraza u Indiji postoji već hiljadama godina, jer žene nisu mogle po zakonu da nasleđuju, pa im je zato dat miraz, koji se vodio na njihovo ime dok su u braku.

Vremenom se praksa povezivala sa nasiljem nad ženama povezanim sa prinudom porodice mlade da obezbedi miraz. Zločini su uključivali fizičko zlostavljanje i uznemiravanje, kao i smrti povezane sa nezadovoljstvom zbog visine primljenog miraza.

Zato je 1961. donet Propis kojim se novčano i sa najmanje pet godina zatvora onaj koji primi, odnosno da miraz. Kako je taj zakon bio neefikasan, 80-ih je izmenjen i vlastima je dozvoljeno da podignu optužnicu protiv supruga ili članova njegove porodice za "smrt zbog miraza". Ukoliko neko bude osuđen, preti mu od sedam godina do doživotne robije.

Iako je zakon strog, praksa davanja miraza i dalje je veoma rasprostranjena u Indiji. Prema podacima Svetske banke, miraz je dat u 95 odsto slučajeva u 40.000 brakova koji su sklopljeni u ruralnim delovima Indije u periodu od 1960. do 2008. godine.

Podaci su iz popisa 2006. godine, a najnovija kriminalna statistika govori da porodice i dalje daju miraz. Samo tokom 2019. godine registrovano je 13.000 tužbi zbog miraza i više od 7.100 smrtnih slučajeva u vezi sa mirazom. Od 3.516 slučajeva ubistava, koja su završila pred sudom, presuđeno je u samo 35,6 odsto slučajeva.

Stručnjaci ističu da je porodicama teško da dokažu da je nasilje zbog miraza dovelo do smrtnog ishoda mlade.

U sudskom postupku je i dalje na hiljade slučajeva, a krajem 2019. godine čekala se presuda za 46.000 predmeta. Aktivisti kažu da veliki broj postupaka govori da je zakon neefikasan.

- Zakonski gledano miraz je zabranjen, ali i dalje je prihvaćen u društvu. Niko ne smatra da nije uredu dati miraz, bez obzira na zakon - kažu aktivisti.

"Zet nije bio zadovoljan"

Vidžit, brat preminule Naire, kaže da je njegova sestra bila lepa, pametna i dobra devojka.

- Studirala je medicinu, predstavljala je državu na nacionalnim kampovima. Bila je veoma aktivna, član omladinaca borbenih snaga Indije. Volela je da pleše, putuje... Sve se to promenilo kada se udala - tvrdi Vidžit.

On kaže da je njegovoj sestri, od trenutka kada je stupila u brak, sve bilo zabranjeno.

- Nije smela da koristi društvene mreže, da zove svoje roditelje, da leti avionom i sve to zbog miraza - kaže brat.

On kaže da njegov zet Kumar nije bio srećan mirazom koji je dobio.

- Dali smo mu dobar automobil, ali je on stalno tražio da mu kupimo veći i skuplji auto - tvrdi vidžit.

Inspektor Ataluri kaže da je Kumar bio osramoćen markom i modelom vozila koji je dobio od tazbine i da nije bio zadovoljan mirazom, koji je uključivao i zlato. Vidžit kaže da je njegova porodica želela da Nair bude finansijski obezbeđena.

- Dali smo mnogo, ja sam zaradio, moj otac je imao ušteđevinu. Sve smo to dali da bi bila bezbedna. I prošlo je samo godinu dana kako se udala i mi smo je izgubili - kaže očajni brat.

Advokat uhapšenog supruga kaže da su optužbe da je Nair ubijena zbog miraza neosnovane, prenosi CNN.

Bitka koja se stalno vodi

Nair nije jedina žena koja je preminula pod sumnjivim okolnostima u Kerali ovog juna. Čak tri porodice su policiji podnele prijavu zbog sumnje da su njihove ćerke i sestre ubijene zbog miraza.

Istog dana kada je Nair pronađena mrtva, Arčana (22) je žrtvovana. Sutradan je Sučitra Tijal (19) pronađena mrtva u domu koji je delila sa svojim suprugom. Njena porodica je odmah prijavila zeta, ali on još nije uhapšen.

I četvrta mlada je pronađena mrtva. Njen identitet nije saopšten, ali je porodica takođe podnela prijavu za "smrt zbog miraza".

Iako nijedan od ovih slučajeva nije okarakterisan kao ubistvo zbog miraza, građani su ogorčeni i traže hitnu zabranu kontroverznog običaja.

- Ne možemo da kažemo da opismenjavanje nije doprinelo poziciji žena u društvu. Napravljeno je dosta pomaka kada govorimo o položaju žena u različitim društvenim sferama. Ipak, istovremeno imamo duboko ukorenjen patrijahat - kažu stručnjaci.

Policija u Kerali istražila je 68 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa mirazom, među kojima i samoubistva u periodu od 2016. do maja ove godine. Izveštaji pokazuju da je dobijeno i oko 15.000 prijava za porodično nasilje, a žene su se žalile da ih supružnici ili članovi njegove porodice zlostavljaju.

Nairin brat kaže da se i u slučaju braka njegove sestre očekivao miraz.

- Nema veze da li je u pitanju obrazovana žena iz dobre porodice. Ukoliko želite da je udate, a ne date miraz, nećete naći dobrog, obrazovanog čoveka za nju. Takav vam je sistem u Kerali - tvrdi Vidžit.

Sramota i ćutanje

Stručnjaci kažu da je teško iskoreniti kontrovezni običaj, koji je duboko usađen i povezivan sa reputacijom i položajem u društvu.

- Ljudi se plaše da će ih prezrivo gledati ako ne dokažu svoje bogatstvo prilikom udaje ćerke - ističu oni.

Običaj je "zamaskiran" terminom darivanje, čime se predstavlja da su pokloni prilikom sklapanja braka dati dobrovoljno, a ne da je u pitanju iznuđen miraz.

Šahida Kamal, članica Komisije za zaštitu žena u Kerali, kaže da je ovo pronalaženje rupe u zakonu iz 1961. Ona ističe da pokloni poput zlata, zemlje i vozila koje porodice daju ne ulazi u opis propisa.

- Ovde počinje dilema, da li neko zaista želi da se pohvali bogatstvom ili zadovoljava porodicu mladoženje ma koliko to koštalo - kaže Kamal.

Pravena Kodot, profesor koji se bavi istraživanjem u naučnom centru u Kerali kaže da žene u brakovima gde dolazi do rasprava zbog vrednosti miraza često to ne prijavljuju zbog sramote.

Vidžit kaže da je njegova sestra trpela psihičko i fizičko nasilje u braku.

- Kada smo to otkrili vratili smo je kući i nismo hteli da dozvolimo da se vrati pod njegov krov - kaže on.

Nair je porodicu, kako kaže, ubedila da slučaj ne prijave policiji.

- Bila je na fakultetu kada ju je suprug pronašao, izvinio joj se i zamolio je da se vrati kući. Ona je pristala - kaže Vidžit.

Nakon toga se više nije poveravala porodici. Oni su mislili da su se strasti stišale i da je sada sve u redu.

Vidžit veruje da Nair nije želela dodatno da nanosi bol svojoj porodici, niti da ih sramoti.

Pilai kaže da je osećaj krivice čest kod žena, pogotovo ukoliko su joj roditelji stariji i ako su se pomučili da joj obezbede miraz.

Sa druge strane Kumarov advokat negira optužbe i kaže da u braku njegovog klijenta nije bilo nasilja, ni fizičkog ni verbalnog.

Borba za pravdu

Pilai kaže da centar u kome radi svakog meseca poziva na stotine žena tražeći pomoć. Ali, retko koja hoće javno da progovori o torturi kroz koju prolazi. Ona kaže da o ovoj temi mora mnogo više da se priča, kako bi se žene osnažile.

- Moramo da pričamo i o neravnopravnosti između muškaraca i žena. Na primer, banke daju kredite da bi se devojke "obezbedile" za brak, ali isti ti krediti ne postoje za muškarce. Zato mnoge porodice primoravaju ćerke da se udaju veoma mlade - ističu iz centra.

Premijer Kerale oglasio se na Tviteru nekoliko dana nakon Nairine smrti i osudio praksu davanja miraza.

- Kao društvo moramo da reformišemo sitem braka. Roditelji moraju da shvate da ovaj varvarski običaj davanja miraza degradira njihove ćerke. Moramo da se ophodimo prema ženama kao prema ljudskom biću - napisao je Pinaraji Vidžajan.

On je istakao da se moraju uvesti mere u Kerali koje će podržati žene. Za početak uvedena je SOS linija, a radi se i na uklanjanju sadržaja u školama koji može biti uvredljiv za žene i da ih potcenjuje.

- Preduzećemo korake i u našim školama i na našim univerzitetima dovesti do jednakosti polova i muškarci i žene će imati ista prava - istakao je premijer.

Stručnjaci kažu da je običaj davanja miraza duboko ukorenjen širom zemlje jer su patrijahalne vrednosti duboko usađene u kulturu Indije, ali i svakodnevni život i državni sistem.

Smatraju da decu treba učiti od malih nogu o rodnoj ravnopravnosti i da miraz može da se iskoreni samo ako se društvo probudi u celini.

Brat stradale Naire kaže da je odlučan da se izbori za pravdu.

- Priča moje sestre mora da se čuje. Tražim pravdu za nju i boriću se do poslednjeg daha - dodaje Vidžit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    8. avgust 2021 | 20:47

    Bolesne li nacije.

  • Ja

    8. avgust 2021 | 21:15

    У неким селима је још горе. Лик је запалио трудну супругу у колиби да би се поново оженио и мазнуо још који мираз. Неки људи су јако фини, други су такво зло, као крволочне животиње. Невероватна земља. Невероватне крајности и у добру и у злу, богарству и сиромаштву, самилости и безосећајности.

  • Nels

    8. avgust 2021 | 22:34

    Sa takvim bolesnim umovima i bolje da vas nema!! Samo se rokajte!!!! Cemer i jad 21. veka!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA