≫ 

Britanski tajfuni presreli ruske vojne avione iznad Severnog mora

Kako bi obezbedili snabdevanje gorivom u vazduhu, pridružio im se i RAF Vojadžer

  • 3
Borbeni avion, ilustracija Foto: Pixabay.com

Borbeni avioni britanske avijacije (RAF) presreli su ruske vojne avione iznad Severnog mora u blizini vazdušnog prostora Velike Britanije, saopštile su britanske vazduhoplovne snage.

Tajfuni - avioni za brzo reagovanje poleteli su sa aerodroma u bazi Losimut na severu Škotske i presreli su par ruskih letelica Tupoljev TU-142, koje se koriste za izviđanje i kao protivpodmornički ratni avioni, što je RAF opisao kao doba Hladnog rata, piše BBC na srpskom.

Kako bi obezbedili snabdevanje gorivom u vazduhu, pridružio im se i RAF Vojadžer.

Dok su prelazili severnu granicu vadužnog područja kojim patrolira Severnoatlantska alijansa, ruske avione pratio je NATO.

"Još jedno uspešno odvraćanje"

Tajfuni su odvratili letelice kada su se primakli vazdušnom prostoru Velike Britanije.

- Blisko smo sarađivali i sa ostalim jedinicama RAF-a kako bismo izveli još jedno uspešno odvraćanje i sačuvali integritet Velike Britanije i NATO vazdušnog prostora. Prvo su nas informisale kolege iz NATO-a, a zatim smo to direktno preneli Kontrolnom centru RAF-a. Vojadžer nam je omogućio da ostanemo na zadatku sve dok misija nije završena i letelice udaljene od britanske interesne sfere - rekao je jedan od pilota tajfuna.

Ulazak ruskih vojnih aviona u međunarodnu vazdušnu zonu koju kontroliše Britanija može da bude opasno i za ostale avione, saopštio je RAF.

Ruski avioni često se ne jave kontroli leta niti "zaškripe", što je signal da bi bili vidljivi i ostalim letelicama, ali i kontrolnim tornjevima na zemlji.

Prethodni incidenti

Tajfuni su sa aerodroma u Losimutu poletali i u martu, kada su primećena dva ruska Tupoljeva.

Incidenti koji uključuju avione za brzo reagovanje dogode se nekoliko puta godišnje, a počeli su u ranim danima hladnoratovskih tenzija.

Aprila prošle godine, komandant vazduhoplovstva RAF-a Majk Vigston osudio je ruskog kolegu, pošto su dva pomorska patrolna aviona presretnuta severoistočno od Škotske, u vreme dok je Velika Britanija još bila pod strogim merama ograničenja usled pandemije.

Visoki zvaničnik RAF-a opisao je starije ruske letelice kao "relikvije Hladnog rata" koje predstavljaju opasnost za civilni vazdušni saobraćaj.

U bazi Losimut na severoistočnoj obali Škotske smešteni su piloti i jedinice za brzo reagovanje. Aerodrom je dom i za novu jedinicu RAF-a Posejdon, flotu aviona lovaca na podmornice.

Video: Avion budućnosti, Su-57 ruska moćna vazdušna zver

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko™

    8. avgust 2021 | 00:24

    Šta su Englezi mislili da se šetaju oko Ruske granice i špijuniraju a da im Rusi to ne vrate? Sledeći put kada Engleski brod ili avion uđe u blizinu Krima kao nedavno, Rusi ne treba da ispaljuju hice upozorenja nego pravo u meso.

  • Džek

    7. avgust 2021 | 23:42

    Ne čačkajte mečku

  • JACA ♎

    8. avgust 2021 | 18:29

    Šta je problem, Englezi.. sad malo kod vas u goste..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA