≫ 

Talibani šire teritoriju: Zauzeli još jedan grad, u Kunduzu vladine snage drže samo aerodrom

U centru Kunduza podignuta je talibanska zastava

  • 1
Avganistan, Kunduz, talibani  sukobi Foto: Tanjug/AP

Talibani nastavljaju ofanzivu u Avganistanu i do sada su zauzeli prestonice tri provincije uključujući strateški važan Kunduz, rekli su lokalni zvaničnici.

Talibanski pobunjenici zauzeli su na desetine distrikta i graničnih prelaza prethodnih meseci nakon povlačenja stranih trupa nastojeći da osvoje nekoliko provincijskih prestonica uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, navodi Rojters.

Posle Kunduza danas su posle jednomesečnih borbi zauzeli Telekan, prestonicu provincije Takhar na severu Avganistana, oblasti koje pretnodno nisu kontrolisali, rekla su dva poslanika iz ove provincije.

U Kunduzu je pod kontrolom vladinih snaga ostao samo aerodrom.

Dva člana provincijskog saveta rekla su da su talibani zauzeli kancelariju guvernera i sedište policije posle celodnevnih borbi, kao i glavni zatvor, odakle je oslobođeno 500 zatvorenika uključujući talibanske borce.

Ako Kunduz padne skroz u ruke talibana, biće to značajan uspeh za talibane i test njihove sposobnosti da zauzmu i zadrže teritoriju u svojim rukama, navodi AP.

U centru grada podignuta je talibanska zastava.

Borbe se još uvek vode za gradski aerodrom. Kunduz se nalazi na strateškom raskršću i ima dobru povezanost sa severom Avganistana, kao i sa prestonicom Kabulom.

Poslanik Amrudin Vali rekao je da se od juče vode žestoke borbe.

- Sve vladine zgrade su pod kontrolom talibana, vojska je zadržala samo bazu i aerodrom odakle pruža otpor talibanima - rekao je on.

Portparol bezbednosnih snaga najavio je da će vladine snage pokrenuti operaciju velikih razmera kako bi povratile izgubljene oblasti što pre.

Sa druge strane, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su talibani uglavnom zauzeli veći deo Kunduza i da se bliže aerodromu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    8. avgust 2021 | 23:41

    Jadan ovaj napaceni narod! Sta im Ameri ucinise od drzave!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA