≫ 

Stravični snimci iz Grčke: Srpski vatrogasci u grotlu požara na Eviji, meštani pravili živi zid

U severnim delovima Evije se u poslednja 24 sata stvorilo još nekoliko žarišta, a na lice mesta su odmah upućeni vatrogasci, među kojima ima i heroja iz Srbije

  • 4

Borba sa požarima na Eviji ušla je u osmi dan, a vatrogasci iz Srbije uveliko su angažovani na terenu i pomažu kolegama iz Grčke

Iza meštana je još jedna neprospavana noć. Vatrena stihija preti brojnim selima, pa su ljudi napravili živi zid kako bi odbranili svoje domove.

Trenutno je kritično na području Kamarije i Avgarije, a vatrogasci su uz pomoć meštana tokom noći uspeli da odbrane kuće od požara koji guta sve pred sobom.

U severnim delovima Evije se u poslednja 24 sata stvorilo još nekoliko žarišta, a na lice mesta su odmah upućeni vatrogasci, među kojima ima i heroja iz Srbije.

Srpske vatrogasce lokalni mediji su usnimili u grotlu požara na području Galatsone, u blizini Pefkija, kako se bore da zaustave dalje širenje vatre.

Na ovom području dim otežava letelicama da požar gase iz vazduha. Gradonačelnik Edipsosa Janis Kocijas, koji se trenutno nalazi u Galatsoni kaže da je situacija veoma teška i da će, ukoliko se vatra proširi, biti nemoguće zaustaviti je.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne stiacije uputili su posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi porotiv vatrene stihije.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis za četvrtak je najavio konferenciju, a glavna tema biće požari, koji su buknuli širom zemlje.

Deo srpskih turista koji je boravio na Eviji je pre nekoliko dana evakuisan iz predostrožnosti. Savet svima koji putuju u Grčku jeste da se pre puta informišu o situaciji, pogotovo ukoliko putuju u ugrožena područja.

Milan Vukosavljević, konzul Srbije u Atini, savetovao je srpskim turistima koji tek treba da krenu put Grčke da prate situaciju iz dana u dan.

- Niko od srpskih turista nije životno ugrožen. Sever Grčke, Halkidiki, delovi zemlje u kojima Srbi uglavnom letuju su pod kontrolom. Požari na Rodosu, Zakintosu i na Kritu su pod kontrolom, angažovana je vojska koja dežura u šumama, pošumljenim parkovima - rekao je Vukosavljević za Telegraf.rs.

Vukosavljević je dodao da svi oni koji žele da dobiju informacije o situaciji u Grčkoj mogu to da urade na broj telefona 24 sata dnevno: +306947882200.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA