≫ 

Trenuci koji su uzdrmali palatu: Od Dajaninog intervjua preko Megzita do optužbi za silovanje

Skandali nisu strani ni britanskoj kraljevskoj porodici, a sve pikantne stvari nacija i svet prate sa velikom pažnjom

  • 3
Britanska kraljevska porodica, princ Endrju Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Wikipedia

Od intervjua princa Harija i Megan Markl koji su dali za Opru Vinfri i otkrili sve što ih muči do veza princa Endrua sa pedofilom Džefrijem Epstajnom, Bakingemsku palatu godinama unazad potresaju skandali.

Istorija pamti kako je 1936. godine kralj Edvard VIII izazvao ustavnu krizu kada je odlučio da se oženi razvedenom Amerikankom Volis Simpson, uprkos protivljenju crkve Engleske i ministara vlade.

Više od 50 godina nakon njegove abdikacije, monarhija je ponovo uvučena u krizu nakon što je zvanično završen razvod princa Čarlsa i princeze Dajane.

Palata se danas ponovo suočava sa krizom nakon što je Amerikanka Virdžinija Roberts tužila princa Endrua sudu u Njujorku, tvrdeći da ju je pedofil Džefri Epstajn naterao da ima seks sa vojvodom od Jorka tri puta.

Ovo su samo neki od trenutaka koji su potresli palatu proteklih godina:

Intervju princeze Dajane za BBC Panorama

Princeza Dajana je 1995. godine šokirala svet kada je novinaru BBC-ja Martinu Baširu rekla da ih je "troje u braku".

Martin Bašir princeza Dajana Foto: Tanjug/AP

U intervjuu koji je trajao 60 minuta i koji je gledalo 23 miliona ljudi, princeza je govorila o vezi svog supruga sa Kamilom Parker, nedostatkom podrške od strane kraljevske porodice i njenom borbom sa bulimijom i postporođajnom depresijom.

Intervju je doveo do toga da je kraljica zahtevala da se Čarls i Dajana brzo razvedu 1996. godine, a princeza je ostala i bez titula.

Smrt princeze Dajane u Parizu

Princeza Dajana (36) poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Princeza i njen tadašnji dečko Dodi Fajed, sin egipatskog milijardera Mohameda Al-Fajeda, izašli su iz hotela Ric i bili su u mercedesu sa vozačem.

Princeza Dajana i Dodi al Fajed Dajana i Dodi Fajed Foto: Profimedia/Abaca Press

Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do nesreće u tunelu. Vozač i Fajed poginuli su na licu mesta, dok je Dajana prebačena u bolnicu, ali je preminula nekoliko sati kasnije.

Istragom o nesreći 2008. utvrđeno je da je smrt uzrokovana "krajnje nemarnom vožnjom".

Njena smrt potresla je palatu ali i svet, a kraljica Elizabeta II joj je odala počast.

- Ona je bila izuzetno i nadareno ljudsko biće. U dobrim i lošim vremenima nikada nije izgubila sposobnost da se smeje i da inspiriše druge svojom toplinom i ljubaznošću - rekla je kraljica.

Požar u dvorcu Vindzor 1992. godine

Požar je 20. novembra 1992. godine izbio u dvorcu Vindzor i izazvao veliku štetu kraljevskoj rezidenciji.

Požar koji je izbio u privatnoj kapeli kraljice Viktorije nakon što je neispravan reflektor zapalio zavesu pored oltara, prvi put je primećen oko 11:30 časova.

Za nekoliko minuta požar se proširio i uništio 115 soba. Tri sata nakon što je požar primećen, 225 vatrogasaca iz sedam orkuga borilo se sa vatrom. Požar je najzad ugašen u 2:30 sati.

Šokantan intervju princa Harija i Megan Markl

Tokom intervjua vojvoda i vojvotkinja od Saseksa tvrdili su da ih je rasizam oterao iz Britanije i da njihov sin Arči nije dobio titulu princa jer je mešovite rase.

Megan Markl je rekla kako je "naivno" ušla u kraljevsku porodicu i da nije istraživala svog supruga ili instituciju.

Meghan Markle, Megan Markl Foto: Tanjug/AP

Takođe je rekla da su Harijevi rođaci pitali njenog supruga "koliko crno" će njihovo nerođeno dete biti, tvrdeći da je to što je Arči mešovite rase problem za kraljevsku porodicu.

Princ Hari je rekao da ga je otac razočarao, da je odbio da mu odgovori na pozive i da mu je uskratio finansije kada su emigrirali.

Princ Endru i njegove veze sa pedofilom

Protekle noći otkriveno je da je Virždinija Roberts tužila princa Endrua za zlostavljanje u Njujorku.

Roberts, koja je jedna od žrtava osuđenog seksualnog prestupnika i njujorškog multimilionera i bankara Džefrija Epstajna, tvrdi da ju je princ Endru seksualno napao u Londonu i SAD, što sin britanske kraljice Elizabete uporno negira.

Prince Andrew, Virginia Giuffre Princ Endrju i Virdžinija, pored njih je Gislejn Maksvel Foto: U.S. Second Circuit Court of Appeals

Njena tužba pred sudom u Njujorku poziva se na Zakon o žrtvama dece iz 2019, koji je proširio prava žrtava da tuže zlostavljače zbog navoda koji su zastareli tokom jednogodišnjeg perioda, ali je taj rok produžen do 14. avgusta ove godine zbog pandemije kovid-19.

U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksualni odnos Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gizlejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Devičanskim ostrvima.

Virginia Giuffre Virdžinija Roberts Virdžinija je tužila princa Foto: Tanjug/AP

Princ Endrju je 2019. godine prvi put javno govorio o svojom vezi sa Epstajnom u intervjuu za BBC i negirao da je ikada imao seks sa Roberts.

Princ je ranije saopštio i da žali zbog povezanosti sa američkim finansijerom, koji je prema zvaničnim izveštajima počinio samoubistvo u zatvoru dok je iščekivao početak suđenja za podvođenje i seksualno iskorišćavanje devojaka, i da se duboko saoseća sa Epstajnovim žrtvama.

Video: U Kensingtonu će živeti sećanje na nju: Prinčevi Vilijam i Hari otkrili statuu princeze Dajane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA