≫ 

Princ Endrju je tužen zbog silovanja: Šta će biti dalje sa sinom kraljice Elizabete?

Uglavnom u građanskim predmetima strane postignu dogovor pre nego što slučaj stigne do suda, a da tuženi ne prizna odgovornost. Međutim, čini se da se to neće dogoditi u ovom slučaju

  • 0
Virginia Roberts Princ Endru i Virdžinija, dok se pored njih nalazi Gislejn Maksvel Foto: Profimedia

Amerikanka Virdžinija Roberts Džufri, navodna žrtva seksualnog prestupnika i pedofila Džefrija Epstajna, podnela je tužbu protiv britanskog princa Endrjua u Njujorku. Ona je princa optužila za zlostavljanje i rekla da je bila primorana na seksualne odnose sa njim. Šta će biti dalje sa sinom kraljice Elizabete II i da li može da bude primoran da svedoči?

Džufri je optužila princa Endrjua da ju je seksualno zlostavljao u vili Džefrija Epstajna na Menhetnu i na drugim mestima 2001. godine, kada je imala 17 godina.

U tužbi se navodi da je vojvoda od Jorka tri puta prisilio na seksulani odnos Džufri, koja se tada zvala prezivala Roberts, u londonskoj kući Epstajnove saradnice Gizlejn Maksvel, i u njegovim kućama na Menhetnu i na Devičanskim ostrvima.

Virginia Giuffre Virdžinija Roberts Amerikanka je podnela tužbu protiv princa Foto: Tanjug/AP

Dalje tvrdi da je princ znao da je ona žrtva trgovine ljudima i da je patila i nastavlja da pati od značajne "emocionalne i psihološke tegobe i povrede".

Endru je negirao da je imao seks sa Roberts, a Bakingemska palata je tvrdnje nazvala "lažnim i bez osnova".

Maksvel, koja se suočava sa suđenjem u novembru, rekla je da nije kriva za optužbe za trgovinu ljudima, dok je Epstajn izvšio samoubistvo u zatvoru u avgustu 2019, mesec dana nakon što je uhapšen pod istim optužbama.

Zašto je Amerikanka sada podnela tužbu?

Tadašnji guverner Njujorka, Endrju Kuomo, 2019. godine je potpisao Zakon o žrtvama dece, koji je proširio prava žrtava da tuže zlostavljače zbog navoda koji su zastareli tokom jednogodišnjeg perioda. Zbog pandemije korona virusa, taj rok je produžen do 14. avgusta ove godine, što znači da je Džufri morala da podnese tužbu do subote.

I Kuomo je optužen da je seksualno zlostavljao 11 žena, od kojih je jedna nedavno podnela krivičnu prijavu. Kuomo je demantovao te optužbe, ali je juče podneo ostavku.

Da li je mogla da ga tuži u Engleskoj?

U tužbi se navodi da su akcije preduzete u Njujorku jer je optuženi "seksualno zlostavljao žrtvu u ovoj državi, pa je na taj način počinio mučnu radnju u ovoj državi".

- U teoriji mogla je da ga tuži za odštetu u Engleskoj, ali s obzirom na datume navodnih prekršaja, verovatno je da bi princ Endrju mogao da tvrdi da je bilo koji zahtev zastareo i da se ne može podneti - rekao je advokat Ričard Spaford.

Kao što je gore navedeno, promena zakona u Njujorku znači da vreme od kada je navodni prekršaj ne može da bude prepreka za podnošenje tužbe.

Koja ovlašćenja ima sud u odnosu na Endrjua?

- Ako tužba napreduje, sud će imati opsežna ovlašćenja da naredi otkrivanje svih relevantnih materijala, uključujući telefonske zapise i dnevnike, privatnu komunikaciju itd. (pod pretpostavkom da oni još uvek postoje) - rekao je Spaford, prenosi Guardian.

On je dodao da bi princ mogao da bude pozvan da da usmeni iskaz, ali ne može da bude primoran na to.

Na kraju, on može da izabere svoj nivo odbrane i poštovanje sudskih naloga, iako rizikuje da to negativno utiče na njegove šanse u predmetu.

Mogu li da mu se uruče papiri i da li može da ih izbegne?

- Siguran sam da je princ Endrju upoznat sa tužbom koja je podneta, ali ipak mora lično da mu se uruči, što nije lako učiniti - nije nemoguće, ali to nije lako uraditi kada je tuženi u drugoj zemlji - rekao je Arik Fudali, koji predstavlja jednu od devet Epstajnovih žrtava.

On je dodao kako postoje mehanizmi na kojima možete da dobijete uslugu za nekoga u drugoj zemlji, ali to je svakako težak zadatak.

Stručnjaci ističu Ujedinjeno Kraljevstvo ne izručuje ljude u SAD zbog građanskih predmeta, prenosi Independent.

Međutim, slučaj može da se nastavi u njegovom odsustvu - obećavajući ponižavajući spektakl koji neće moći da zaustavi i dopuštajući advokatskom timu Džufri da pozove svedoke da svedoče pod zakletvom.

Ako sud zaključi u korist Amerikanke, može joj dosuditi odštetu koju bi princ barem teoretski bio primoran da plati.

Da li slučaj može da ode na sud?

Uglavnom u građanskim slučajevima strane postignu dogovor pre nego što slučaj stigne do suda, a da tuženi ne prizna odgovornost. Međutim, čini se da se to neće dogoditi u ovom slučaju, jer se u tužbi navodi da je Endrju odbio da istraži alternativne pristupe rešavanju sporova.

Pod pretpostavkom da se to ne dogodi i da sud prethodno ne odbaci slučaj, predmet će ići pred porotu.

Spaford je rekao da su američki i engleski sistem "generalno sličan", a glavna razlika je u sposobnosti svake strane da svedoke druge strane natera da svedoče pod zakletvom - pre suđenja u SAD -u.

Može li Endrju otputovati u SAD?

- Ako je putovao u SAD, tada bi mu bilo teže da dokaže da nije predmet nadležnosti suda u Njujorku - zaključio je Spaford.

Prema rečima stručnjaka, i Gislejn Maksvel bi mogla da bude pozvana za svedoka, potencijalno za obe strane.

Video: Da li će Vojvodstvo od Saseksa da obori sve krunisane glave Evrope?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA