≫ 

Evropa će da se krčka na +48°C? Kreće još jedan "pakleni talas", zemlje obaraju temperaturne rekorde

Na Siciliji je danas zabeleženo 45 stepeni Celzijusa

  • 13
Vrućina, visoke temperature, leto Foto: Tanjug/AP

Temperatura u nekim delovima Evrope narednih dana mogla bi da dostigne neverovatnih 48 stepeni Celzijusa. Crveni meteoalarm na snazi je u pojedinim regionima, a meteorolozi predviđaju da će vreli talas pržiti jug Evrope sve do iduće sedmice.

Prema najavama, Španiju očekuju ekstremne temperature i do 45 stepeni Celzijusa, dok noću živa neće padati ispod 25. podeoka. U crvenom je Italija, a na Siciliji je već danas zabeleženo vrelih 45 stepeni, a nije isključeno da će temperatura još rasti.

Stručnjaci očekuju da će tropski talas "krčkati" gotovo sve španske regione, a da će u Madridu temperatura premašiti 40 stepeni Celzijusa.

- U pojedinim delovima Sevilje temperatura će ići i do 47 stepeni Celzijusa - ističe Semjuel Bener, stručnjak za klimatske promene.

Procene su da će toplotni talas trajati sve do nedelje, a najviše temperature biće zabeležene tokom vikenda.

Vrućina, visoke temperature, leto Foto: Tanjug/AP

- Stiže nam topli vazdušni talas sa Severa Afrike koji će se zadržati iznad kontinenta, zbog čega će i trajati toliko dugo - objašnjava Bener.

Sa vrelinom u Evropu stiže i pesak iz Sahare, koji će smetati ljudima sa respiratornim problemima.

Stručnjaci upozoravaju na takozvane "suve oluje" i dodaju da su postoji velika opasnost od požara.

U Italiji već danas beleže stravično visoke temperature, a očekuje se da će sutra i u petak biti još gore. Crveni meteoalarm je na snazi u osam gradova, a meteorolozi predviđaju da će u južnim delovima Italije, na Siciliji i Sardiniji, temperatura ići do 48 stepeni Celzijusa.

Podsetimo, u Tunisu je juče zabeležen temperaturni rekord - 49 stepeni Celzijusa. Institut za meteorologiju Tunisa saopštio je da je prethodno najviša zabaležena temperatura bila 46,8 stepeni, koja je registrovana 1982. godine.

U nekim delovima zemlje visoke temperature dovele su do nestanka struje zbog prekomerne upotrebe rashladnih uređaja.

Vrućina toplotni talas visoke temperature Foto: Tanjug/AP

Visoke temperature registrovane su u celoj južnoj Evropi, na Balkanu i u severnoj Africi i u mnogim zemljama su izazvale požare.

U Grčkoj se već danima bore sa stravičnim požarima, a najteža situacija je na Eviji, gde je uništeno na hiljade hektara šuma, na stotine domova, a brojni građani su i evakuisani.

U gašenju požara Grcima pomažu i kolege iz Srbije. Situacija je teška i u Italiji, gde se vatrogasci takođe danima bore sa vatrenom stihijom na više lokacija.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA