Evropa se ovako hladi na paklenih +40°C: Sunce prži, meteorolozi kažu da nas čeka još gore vreme

Zbog sušnog vremena četiri opštine u centralnoj Srbiji proglasile su vanrednu situaciju nakon što je nivo reke Rzav opao, što je ugrozilo vodosnabdevanje

  • 3
Italija, tropski talas, vrućina Foto: Tanjug/AP

Vrućina u velikom delu južne Evrope, naterala je ljude da ostanu u zatvorenim prostorijama tokom dana, smanjila prinos useva, donela ograničenja u upotrebi vode za piće, pretvorila javne biblioteke u hladna "klimatska skloništa" i zakomplikovala ionako teške izazove sa kojima su suočeni vatrogasci u borbi sa požarima.

Meteorolozi su naveli da se tek očekuju gori uslovi, preneo je AP.

U Italiji je 15 gradova dobilo upozorenja od Ministarstva zdravlja o visokim temperaturama i vlažnosti vazduha, koji se očekuju sutra. Gradovi uključuju Rim, Firencu i Palermo, ali i Bolcano, koje obično predstavlja osvežavajući beg u Alpe od toplog vremena.

Lokalne kancelarije Nacionalne zdravstvene službe u Rimu i Bolonji telefonirale su starijim stanovnicima koji žive sami da vide da li je potrebno da im dostave namirnice ili lekove kako ne bi izlazili napolje po velikoj vrućini.

Italijansko vazduhoplovstvo, koje nadzire nacionalnu Meteorološku službu, saopštilo je da se u unutrašnjosti ostrva Sardinija i Sicilija može očekivati da će do petka temperature biti i više od 40 stepeni Celzijusa.

Zbog sušnog vremena četiri opštine u centralnoj Srbiji proglasile su vanrednu situaciju nakon što je nivo reke Rzav opao, što je ugrozilo vodosnabdevanje.

Vlasti su uvele restrikcije na vodu za piće kojima je pogođeno oko 250.000 ljudi, dok je srpska vojska dopremila rezervoare vode za javnu upotrebu, navodi AP.

Spas od vrućine traže u muzejima i školama

U Španiji je nacionalna Meteorološka služba upozorila da bi temperature u pojedinim područjima u narednim danima mogle da dostignu 44 stepena Celzijusa.

Predviđeno je da će u delovima severoistočne Katalonije danas biti 42 stepena Celzijusovih.

Vlasti u Barseloni, glavnom gradu Katalonije, označile su 162 muzeja, biblioteke, škole i druga javna mesta u gradu kao "klimatska skloništa".

Ta mesta nude bekstvo od vrućine, hladnu vodu za piće i osoblje koje je obučeno šta da urdi u slučaju da je neko doživeo toplotni udar.

Kao i proteklih godina, hrvatska odmarališta na Jadranu ugostila su stotine hiljada turista. Posetioci uživaju u moru, dok je temperatura na obali juče dostigla 39 stepeni Celzijusa.

Vrućine su se odrazile i na prinos useva i povrća.

Italijanski poljoprivredni lobi Koldireti saopštio je danas da je 20 odsto zasejanog paradajza na jugu Italije izgubljeno zbog velike vrućine.

Italija izvozi paradajz i proizvode od paradajza u vrednosti od skoro dve milijarde evra, poput konzervisanog ili flaširanog sosa, širom sveta.

Istovremeno, požari su nastavili da gutaju šume i šumsko rastinje u Grčkoj i Portugalu.

Video: Nema odmora nema predaha: srpski vatrogasci i piloti bez prestanka gase požare u Grčkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbijanka

    12. avgust 2021 | 17:41

    Kod nas nema krize za vidu. Svi na Taru i pored Drine. Ovde je raj. Oćete u Grcku CG i kod suseda. Sve koje poznajem vratili se bolesni.

  • Ja

    12. avgust 2021 | 20:14

    Nije svud vruće.U Zapadnoj Evropi ovo je uobičajeno,sveže leto.

  • Imela

    12. avgust 2021 | 23:53

    Ja bi i Rzav u cevi......kad može Studenica da se unakazi neka ide i Rzav. Ej Srbijo gde ideš..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA