SZO osniva novo telo za utvrđivanje porekla korone: Da li je virus "procurio" iz laboratorije?

Nemogućnost Svetske zdravstvene organizacije da utvrdi gde i kako se kovid 19 proširio, stvorila je tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine

  • 5
Virus korona test bris PCR

Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da osniva novo telo za utvrđivanje izvora korona virusa, čime želi da se izbegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Nemogućnost SZO da utvrdi gde i kako se virus proširio stvorila je tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gde su slučajevi kovid-19 prvi put identifikovani u Vuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da sarađuju kako bi se ubrzala istraživanja o poreklu pandemije i depolitizovala situacija, prenosi Rojters.

U saopštenju SZO je navedeno da će novo savetodavno telo pod nazivom "Međunarodna naučna savetodavna grupa za poreklo novih patogena" podržati brže sprovođenje daljih istraživanja.

Vašington je danas pozdravio plan SZO i istakao da je potrebno staviti akcenat na naučno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo poreklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu tokom januara i februara, saopštio je da se virus verovatno preneo sa slepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorije krajnje malo verovatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji u njegovoj rodnoj Danskoj, šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek rekao je juče da hipoteza o laboratoriji zaslužuje dalje proučavanje.

Portparol SZO saopštila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o poreklu virusa i novom telu za istragu, nema nikakve veze sa tim primedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen pre nekoliko meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahah

    13. avgust 2021 | 20:04

    Jok nije.. Da je prirodnim putem vec bi se sve saznalo u detalje

  • Aleksandar

    13. avgust 2021 | 20:41

    Najbolje da se onaj senilni deda Bajden razresi i prizemlji

  • Olivera

    14. avgust 2021 | 01:39

    Nastala iz satelita ,a ovaj Szo treba zatvoriti i sbe ih pohapsiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA