≫ 

Ambasador Pavić o Srbima u Avganistanu: Dobro su, radi se na evakuaciji

Pavić je rekao da se u ovom trenutku nalazi veliki broj, od 5.000 do 6.000 ljudi, na aerodromskoj pisti i u toj situaciji nema uslova za bezbedne letove

  • 3

Siniša Pavić, otpravnik poslova ambasade Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Avganistan, izjavio je danas da je troje državljana Srbije u Avganistanu dobro i da se radi na njihovoj evakuaciji, ali da niko ne može da kaže kada će letovi biti mogući.

- U permanentnom smo kontaktu sa troje naših državljana koje imamo evidentirane kao lica o čijoj evakuaciji vodimo akciju i računa. Oni su pre svega zdravi - rekao je Pavić za televiziju Tanjug.

Ponovio je da je ambasada u stalnom kontaktu sa njima i da se napori za njihovu evakuaciju nastavljaju.

Rezultati tog postupka zavise od dve stvari, najpre, kako je naveo Pavić, od spremnosti međunarodnih partnera Srbije da se to izvrši.

- Tu smo u toku dana postigli značajan iskorak i imamo odgovarajuća obećanja da će to biti izvedeno na najbolji način. Prvi element, iskazana spremnost da se to izvede, imamo. Odgovarajuće dogovore u vezi sa tim imamo i to je poznato i našim državljanima - rekao je on.

Drugi momenat, kaže Pavić, jeste faktička mogućnost da do evakuacionih letova dođe.

Avganistan Kabul Foto: Tanjug/AP

- Tu je situacija poslednjih sati išla u negativnom smeru. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi u kom trenutku će letovi biti mogući - istakao je on.

Pavić je rekao da se u ovom trenutku nalazi veliki broj, od 5.000 do 6.000 ljudi, na aerodromskoj pisti i u toj situaciji nema uslova za bezbedne letove.

- U ovom trenutku niko ne može da sa sigurnošću da tvrdi u kom trenutku će biti moguće organizovati letove sa aerodroma - kazao je on.

Ukazuje da nikome ne odgovara situacija na aerodromu, ali i da su kontrola i mogućnost odlučivanja o dinamici dešavanja velike nepoznanice.

Od ukupno troje državljana Srbije, prema njegovim rečima, imamo situaciju da su dvojica zajedno na istoj lokaciji, a jedna državljanka je odvojena.

- Biću najsrećniji da povod za slične izjave bude pozitivan ishod cele situacije. Do tog trenutka mogu reći da je apsolutni prioritet situacija sa našim državljanima - kazao je on.

Avganistan, Kabul, aerodrom gužve Foto: AFP/Profimedia

Kada je reč o situaciji u Avganistanu, Pavić je kazao da ima dosta potresnih snimaka, fotografija i priča.

- Rekao bih da su najpotresnije one slike i priče koje su se pojavile na društvenim mrežama o tome da uprkos naporima od strane rukovodstva i portparola talibana da sebe predstave u novom svetlu u odnosu na sliku koja o njima vlada, da su zainteresovani za mirno rešenje situacije, pre svega kada je u pitanju ženska populacija, u dešavanjima poslednjih dana vidi se razlog za ozbiljan strah - objasnio je on.

Pavić je podsetio kakva su bila iskustva u pogledu tretiranja ženske populacije i rekao da su snimci koji su se pojavili u vezi s tim potresni.

Inače, po bilateralnom sporazumu ambasada Srbije pruža i konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima, a prema Pavićevim rečima, do sada nije bilo informacija da se neko od državljana Crne Gore nalazi u Avganistanu i da je zaintersovan za evakuaciju.

Video: Bezizlaz: Avganistanci se jedni preko drugih penju na avione gonjeni paničnim strahom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    16. avgust 2021 | 19:05

    Znaju šta su tamo radeli i sada bi da pobegnu, teško. 😜

  • Miško

    17. avgust 2021 | 00:30

    Baš nam je reprezentativan ovaj ambasador... Uliva poverenje... Baš izgleda kao pravi Srbin!

  • MONARHISTA

    16. avgust 2021 | 21:36

    JEBIGA PLATA JE BILA 8000 DOLARA. E SAD PUNO SU PARA POTROŠILI A UKRAINAC IDE U RAT SA RUSIMA ZA 300 ili400dolara. To je bre lova ostaje pola a ovih ima 35000. SVE JE BIZNIS A LJUDI MISLE DA JE DRUGOJAČIJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA