≫ 

Pentagon: Vojni i civilni letovi su zaustavljeni na aerodromu u Kabulu

Američke trupe trenutno rade na obezbeđenju aerodroma.

  • 3

Portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio je da su svi vojni i civilni letovi na aerodromu u Kabulu i van njega zaustavljeni.

Nejasno je kada će se nastaviti, dodao je on. Američke trupe trenutno rade na obezbeđenju aerodroma, a prenosi BBC.

- U jednoj od akcija u kojoj je učestvovala američka vojska ubijene su dve naoružane osobe - saopšteno je iz Pentagona.

Na aerodromu se trenutno nalazi 2.500 američkih vojnika, a dodatnih 500 stiže u narednih nekoliko sati, rekao je Kirbi.

- Očekujemo da ćemo u narednim satima moći da obnovimo vazdušne operacije na aerodromu", rekao je Kirbi. Do sada su svi letovi u Kabulu i van njega zaustavljeni. Cilj je evakuisati hiljade ljudi dnevno, rekao je Kirbi, nakon što se letovi nastave.

Afghanistan, Avganistan, Kabul, američke snage Foto: Tanjug/ AP

Portparol Pentagona džon Kirbi rekao je da mu se čini kao da talibani rade na izolaciji glavnog grada. Uprkos brzom napretku talibana, Kirbi je rekao da veruje da avganistanska nacionalna vojska ima "opipljive prednosti" u odnosu na militante.

- Sada je vreme da iskoriste te prednosti - rekao je Kirbi.

On je dodao da je Pentagon usredsređen na pomoć američkom Stejt departmentu, koji radi na evakuaciji američkih građana i Avganistanaca koje traže posebnu imigrantsku vizu - koja je dizajnirana posebno za one koji su sarađivali sa američkim trupama.

Američki vojni zvaničnici saopštili su ranije danas da je u haosu na aerodromu u Kabuli poginulo sedmoro ljudi, uključujući ljude koji su pali sa američkog vojnog transportnog aviona.

Avganistanci su jurili na aerodrom u Kabulu dok su panično pokušavali da pobegnu iz zemlje zbog talibana, a neki su se nakačili na američki vojni avion pre poletanja.

Situacija na međunarodnom aerodromu u Kabulu je još uvek pod tenzijom, a američki zvaničnici razmatraju evakuaciju svih Amerikanaca i ostavljanje Avganistanaca za sobom, navodi CBS News.

- Odluka o napuštanju avganistanskih saveznika još nije doneta, ali ona je "na stolu" i biće razmatrana ako američke trupe ne mogu da preuzmu kontrolu nad aerodromom - rekao je CBS-ov dopisnik iz Kabula Dejvid Martin.

Video: Bezizlaz: Avganistanci se jedni preko drugih penju na avione gonjeni paničnim strahom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    16. avgust 2021 | 19:09

    Paljba misevi

  • Bantu

    16. avgust 2021 | 19:16

    Vrhunska organizacija im je došla do izražaja.Da je neka druga zemlja ovo učinila, američke pudlice bi lajale glasnije od šarplaninaca, a oni rikali kao pustinjske zveri.

  • Miki

    16. avgust 2021 | 19:09

    Tacno se vidi da americke trupe rade na obezbedjenju aerodroma...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA