≫ 

Bajden: Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem Avganistanci nisu spremni da se bore

Brzina kojom je pala avganistanska vlada i haos koji se stvorio predstavlja najveći izazov otkako je Bajden postao predsednik, a zbog toga bio je predmet kritika republikanaca koji su ga optužili da je podbacio

  • 53
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden poručio je danas na konferenciji za medije da je glavni interes Amerike u Avganistanu da se više nikada ne ponove teroristički napadi kao oni u septembru 2001. godine. 

On je zatim rekao da u potpunosti stoji iza svoje odluke u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz Avganistana.

- Nakon 20 godina, na teži način sam naučio da nikada nije bilo dobro vreme za povlačenje američkih snaga iz Avganistana. Zato smo i dalje tamo - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da je pažljivo uzeo u obzir sve rizike pre donošenja odluke, ali je priznao da se situacija na terenu odvijala brže nego što je očekivao.

- Planirali smo svaku moguću situaciju. Ali ja sam uvek obećavao američkom narodu da ću biti iskren sa vama. Istina je da se to dogodilo brže nego što smo očekivali - rekao je Bajden okupljenim medijima.

On je dodao da su vlasti u Avganistanu bile nesposobne da se dogovore i ujedine zbog dobrobiti svog naroda i njihove budućnosti.

- Američka misija u Avganistanu nikada nije trebalo da bude izgradnja nacije, već je umesto toga osmišljena da spreči teroristički napad na tlu SAD - rekao je Bajden.

Bajden se zatim zapitao koliko je američkih žrtava još potrebno da bi se obezbedio mir.

- Nikada više neću da dozvolim da se ponove greške koje smo počinili u prošlosti - rekao je predsednik SAD.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

On je potom rekao da su scene iz Avganistana koje poslednjih dana viđamo u medijima veoma potresne i poražavajuće za sve koji su se borili za mir.

- Teško je svim borcima za ljudska prava, svim vojnicima i veteranima, onima koji su izgubili svoje najmilije u ratu u Avganistanu, ovo je za sve veoma lična stvar. I za mene je takođe jer sam radio na svemu ovome duže od bilo koga, bio sam u Avganistanu i Kabulu - rekao je BAjden.

On je dodao da je posetio četiri različita grada u Avganistanu u kojima je razgovarao sa običnim ljudima i liderima.

- Proveo sam vreme i sa američkim trupama u Avganistanu i iz prve ruke znam šta je ovaj rat i šta je nemoguće u Avganistanu. Ali sada je vreme da se fokusiramo na ono što jeste moguće. Nastavićemo da podržavamo Avganistance - rekao je Bajden na konferenciji za medije.

Predsednik Bajden priznao je da su mnoge greške učinjene u Avganistanu tokom dve decenije američkog vojnog prisustva i preuzeo je određenu odgovornost za trenutnu situaciju koja se odvijala na terenu tokom njegovih izjava u Beloj kući.

- Sada sam četvrti američki predsednik koji je predsedavao ratom u Avganistanu. Dve demokrate i dva republikanca. Ne želim da ovu odgovornost prebacujem na petog predsednika. Neću zavaravati američki narod tvrdeći da će samo još malo vremena koje će naše trupe provesti u Avganistanu napraviti razliku. Niti ću se povući od svog udela u tome gde smo danas - rekao je Bajden.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Bajden je ocenio da bi Kina i Rusija želeli da SAD troše i dalje milijarde dolara u Avganistanu.

- Kada sam se susreo sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u junu u Beloj kući, pričali smo otvoreno. Razgovarali smo o tome da li je njihova vojska spremna da se bori u građanskom ratu kada mi odemo, da li njihova vlada želi da se bori protiv korupcije. Ništa nisu uradili. Gospodin Gani me je uveravao da će se njihova vojska boriti - nastavio je Bajden.

On je poručio da Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem Avganistanci nisu spremni da se bore.

- Njihova vojska je brojala 300.000 ljudi, dali smo im oružje, plate, dobijali su pomoć iz vazduha. Da li smo im šansu, ali nismo mogli da im damo volju da se bore - dodao je Bajden i rekao da ne želi da više vidi nadgrobnih spomenika na vojnom groblju u Arlingtonu u Virdžiniji.

Ovo je njegovo prvo javno obraćanje povodom situacije koja je poslednjih dana eskalirala u Avganistanu.

Brzina kojom je pala avganistanska vlade i haos koji se stvorio predstavlja najveći izazov otkako je Bajden postao predsednik, a zbog toga bio je predmet kritika republikanaca koji su ga optužili da je podbacio.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je ranije danas da je Avganistan pao brže nego što je američka administracija očekivala i okrivio Avganistance za pad vlade.

- Svakako da je brzina kojom su pali avganistanski gradovi mnogo brža nego što je iko očekivao. SAD ne mogu da daju volju avganistanskoj vojsci da brani svoju demokratiju od talibana. Na kraju dana, mimo činjenice da smo proveli 20 godina tamo i uložili desetine milijardi dolara da im pomognemo, ono što nismo mogli da im usadimo je volja, i oni su ultimativno odlučili da neće da se bore za Kabul, a ni za zemlju - izjavio je Saliven.

Podsetimo, najmanje troje državljana Srbije trenutno se nalazi u Avganistanu i čekaju na evakuaciju.

Inače, talibani su danas u Kabulu počeli da oduzimaju oružje civilima, jer im, tvrde, više nije potrebno za ličnu zaštitu.

- Razumemo da su ljudi bili naoružani radi lične bezbednosti, međutim sada mogu da se osećaju bezbedno. Nismo ovde da bismo naudili nedužnim civilima - rekao je jedan zvaničnik talibana.

Žitelj Kabula Salad Moleskin, direktor kompanije MOBI Groupmedia, objavio je na svom Tviter nalogu da su talibani došli i u njegovu kompaniju da se raspituju o oružju koje poseduje kompanijsko obezbeđenje.

Portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio je da su svi vojni i civilni letovi na aerodromu u Kabulu i van njega zaustavljeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    16. avgust 2021 | 23:51

    Znači sad mirne duše možemo da očistimo našu južnu pokrainu i sve šiptare iz Srbije.

  • Brundo

    16. avgust 2021 | 22:54

    Amerika je drzava koja nema prijatelje.Ima neprijatelje i "partnere".Partneri su vazali.Poslusnici koji kad Amerika kaze skoci oni pitaju koliko visoko.I zato ne mislite da njima mozete da budete prijatelj jer ce da vam zabiju noz u ledja prvom prilikom.Njih samo korist zanima.Iskoristi i baci.Sledeci.

  • Brundo

    16. avgust 2021 | 23:24

    Amerikancima ne sme nikad da se veruje.To su dokazali na Balkanu sa Bosnom i juznom srpskom pokrajinom Kosovom.Oni kazu da tri naroda u Bosni mogu da zive zajedno, dok Srbi i Albanci na Kosovu ne mogu.Sukobi pocinju zbog njihovih dvostrukih arsina i licemerja.Ulaze u sukobe koji traju vekovima i podrzavaju jednu stranu na stetu druge i time samo dolivaju ulje na vatru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA