Malala pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere u Avganistanu

Malala je istakla da je zabrinuta zbog sigurnosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere

  • 3
Malala Jusufzai, Malala Yousafzai Foto: Tanjug/AP

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai izjavila je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere.

Malala je rekla da američki predsednik Džo Bajden mora da preduzme hrabar korak kako bi zaštitio avganistanski narod nakon pobede talibana i dodala da je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera, prenosi Rojters.

- Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo da pružimo pomoć i podršku - rekla je Jusufzai za BBC.

Dodala je da je razgovarala sa nekoliko aktivistkinja u Avganistanu, uključujući aktivisistkinje za ženska prava i da one dele zabrinutost, kao i da nisu sigurne kakav će im život biti.

Malala je rekla da je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Kanu i da je tražila od njega da primi avganistanske izbeglice i obezbedi da sva deca izbeglice imaju pristup obrazovanju i da budu bezbedna.

Malala, koja danas ima 23 godine, jedva je preživela nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašcu pakistanskih talibana.

Malala danas živi u Engleskoj, gde se lečila, a prošle godine je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Oksfordu.

Video: Dramatični prizor iz Avganistana: U želji da pobegnu peli su se na avion u letu, najmanje 7 poginulo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    17. avgust 2021 | 09:05

    kako im pomoci kad oni sami sebi ne zele pomoci..... toliko novca, opreme, naoruzanja, obuke, rad humanitarnih organizacija i nista..... ako. narod tamo nece da se bori znaci da se slaze sa talibanima i nema tu dalje.......

  • Oki

    17. avgust 2021 | 09:25

    Zovi te iste koji su ti dodelili nagradu za mir i te što pobegoše kao i iz Vijetnama.......

  • ❤️🤍Srbija

    17. avgust 2021 | 12:30

    Vidim i ti se boris iz EngleskeU najmanju ruku da si otisla u Pakistan pa docekala taj narod, ovako i ti kao vasi saveznici u avione i begaj…!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA