Moćna i srceparajuća u isto vreme: Jedna fotografija opisuje "nestajanje žena" u Avganistanu

Fotografija "Majka, ćerka, lutka" nastala je 2012. godine, ali je sada postala viralna na društvenim mrežama usled haotične situacije u Avganistanu

  • 13
Avganistan žene Foto: Tanjug/AP

Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će biti sa stanovnicima Avganistana, pogotovo sa ženama, nakon što su zemlju ponovo osvojili talibani. Strahuje se da će uvesti strog šerijatski zakon i zabraniti neka osnovna prava ženama i naterati ih da nose burke. Jedna fotografija, koja kruži društvenim mrežama, možda najbolje opisuje sudbinu Avganistanki.

Fotografija "Majka, ćerka, lutka" nastala je 2012. godine i delo je umetnice i fotoreporterke iz Jemena, Buštre Almutavakel.

Na fotografiji vidimo majku, koja u krilu drži ćerku, dok devojčica u naručju ima lutku. Na prvoj fotografiji samo je majci prekrivena kosa.

Međutim, kako vreme prolazi, majka stari, a devojčica raste, vidimo i kako se menja njihovo oblačenje. Tako i devojčica vremenom pokriva kosu, pa telo, kao i njena majka, dok kroz isto prolazi i lutka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Boushra Almutawakel (@boushraart)

Na pretposlednjoj fotografiji vide im se samo oči, dok su one u potpunosti obučene u crno. Na poslednjoj fotografiji vidi se samo mrak, crnilo...

Fotografija, koja je u isto vreme i moćna i tužna, počela je da se širi na društvenim mrežama usled teške situacije u Avganistanu.

Neki su je opisali kao "nestajanje žena", aludirajući na ono što će se najverovatnije desiti sa Avganistankama, nakon što su kontrolu nad zemljom povratili talibani.

Korisnici su u komentarima istakli da je fotografija izvanredna, ali da, nažalost, opisuje realnost.

"Tužno i izvanredno", "Crna vremena počinju za Avganistan, crna vremena u mnogim mestima", "Srceparajuće i moćno", samo su neki od komentara ispod fotografije.

Video: Haos u Avganistanu: Kabul pao u ruke talibana, ušli u predsedničku palatu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    18. avgust 2021 | 17:06

    islam tolerantna religija tako kazu muslimani

  • Раднаскела

    18. avgust 2021 | 17:43

    Да су заиста хтели, и Американци и авганистанска армија могли су да униште Талибане 100 пута до сада. Нико не може да ме убеди да је талибанска "војска" у сандалама освојила цео Авганистан за само две недеље зато што су храбри и сјајни војници. То се десило зато што их подржава већина популације, барем оне мушке. Ти људи су размишљањем у средњем веку, а Талибани ће лепо да им доведу жене у "ред".

  • mrki

    18. avgust 2021 | 17:52

    To je njihova vjera i ja ne vidim u cemu je problem.Sve je to prozapadna propaganda,a posebno zlocinacke Amerike.I talibani se zene i zene im radjaju djecu ko i svima drugima.Tako su i nas demonizovali i svi su mislili da su tamo neki Srbi divljaci ,koljaci i silovatelji.U svakom zitu ima kukolja tako i kod nas i tako kod drugih.Znaci to je njihova vjera i njihovi obicaji i dok druge ne diraju treba da zive kako hoce u svojoj zemlji.Koliko znam da je Amerika ta koja je okupirala njihovu zemlju,napravili haos pljackali ih i sad kad imaju druge interese napustili te izdajnike koji su bili sa njima i pustili ih niz vodu.Normalno je da izdajice svoje zemlje treba da ceka stroga kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA