≫ 

Smrt od alkohola u Škotskoj raste: Pandemija značajno uticala na ovo povećanje

Statistika pokazuje da su više od dve trećine prošlogodisnjih smrtnih slučajeva bili su muškarci, a skoro svaka treća osoba je imala od 50 do 60 godina

  • 0
Tinejdžer, maloletnik pije alkohol, alkoholizam među decom, omladinom, pijan, pijanstvo Foto-ilustracija: Shutterstock

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih alkoholom u Škotskoj je prošle godine porastao na najviši nivo u odnosu na poslednju deceniju, objavio je nacionalni zavod za statistiku Škotske (NRS).

U Škotskoj je 2020. godine bilo 1.190 smrtnih slučajeva od alkohola, što je 17 odsto više nego 2019. godine i najveći broj od 2008. godine kada je registrovano 1.316 smrtnih slučajeva, piše Gardijan.

Statistika pokazuje da su više od dve trećine prošlogodisnjih smrtnih slučajeva bili su muškarci, a skoro svaka treća osoba je imala od 50 do 60 godina.

- Škotska je postigla dobar napredak u rešavanju problema sa alkoholom uvođenjem politika poput minimalne cene jednog proizvoda koja je pokazala obećavajuće rezultate.

Ipak, uticaj pandemije preti da potkopa ovaj napredak. Mnogi ljudi, posebno oni koji piju više, izvestili su da povećano konzumiraju alkohol u poslednjih 18 meseci.

Posledice najviše osećaju oni koji žive u najsiromašnijim zajednicama, za koje je osam puta veća verovatnoća od umiranja od alkohola - rekla je Alison Daglas, izvršna direktorka kompanije Alkohol Fokus.

Daglas je navela da se moraju udvostručiti napori u ograničavanju marketinga alkohola i povećavati minimalna jedinična cene kako bi se sprečila smrtnost od alkohola u Škotskoj.

Podaci NRS takođe su otkrili da se samoubistvo u Škotskoj smanjilo za tri odsto, gde je 2020. godine registrovano 805 samoubistava od kojih je 28 odsto izvršeno u periodu između juna i septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA