Anisa je novinarka u Avganistanu i "glava joj je u torbi": "Svaka smrt nas gura ka gubitku nade"

Odrasla je pod vlašću talibana. Godinama je sanjala o tome da se vrati u školu, a nije htela da se bavi ničim drugim osim novinarstva

  • 1
Anisa Šahid, novinarka, avganistan Printscreen: YouTube/BBC News

Anisa Šahid radi jedan od najopasnijih poslova u Avganistanu, ne samo kao novinarka, već i kao žena. Na desetine novinara ubijeno je od kada je rat počeo 2001. godine. Ipak, Anisa odbija da odustane.

- Rekla sam ocu da ću, ako ne mogu da budem novinar, radije da ostanem kući i ne radim ništa. Toliko je neispričanih priča Avganistana i mi moramo da ih ispričamo - kaže je Anisa za BBC.

Ona je odrasla pod vlašću talibana, koji su ženama umanjili šanse za školovanje i pronalazak posla.

- Godinama sam sanjala da ću jednog dana moći da se vratim u školu - dodaje.

Kada su talibani svrgnuti s vlasti, Anisa je išla na fakultet u Kabulu. Počela je da radi za Tolo News, najveći i najpoznatiji avganistanski medij.

- Moj otac je želeo da postnaem učiteljica. Posle četiri do pet godina, moji roditelji su prestali da se protive. Njihova jedina briga je moja bezbednost - priča Anisa.

Diskriminacija dodatno otežava njen posao. Bivši komandir talibana rekao je da ne može da razgovara sa novinarom koji je žensko.

- Pitao je da li je moguće da zamenim mesta sa snimateljem i da ga, umesto mene, intervjuiše on - objašnjava.

Bezbednost je upitna

Veliki problem za Anisu predstavlja i bezbednost u Avganistanu. Zbog toga svaki dan na posao ide drugim putem.

- Moramo da budemo oprezni kada su u pitanju pozivi koje primemo i kuda idemo. Izgubili smo mnogo prijatelja i kolega, a svaka smrt nas gura ka gubitku nade - kaže Anisa.

Nasilje na dnevnom nivou takođe uzima emocionalni danak.

- Ništa nije teže nego kada izveštavate o detetu koje je nepokretno, kada su prekršena prava deteta, o detetu koje plače, ili kada žena plače zbog čistog ugnjetavanja - iskrena je.

U aprilu je avganistanski centar za slobodu govora imenovao Anisu novinarem godine. Reporteri bez granica prepoznali su njenu hrabrost pri izveštavanju.

- Zabrinuta sam da će težak rad u proteklih 20 godina od strane medija i naroda Avganistana, čiji je najveći podvig bio sloboda izražavanja, da bude izgubljen. Moj najveći san je da putujem u sve regije Avganistana i izvešravam o lepotama, rekonstrukcijama i razvoju. Mislim da je želja svakog Avganistanca da čuje dobre vesti. Želja mi je da vidim miran Avganistan - zaključuje Anisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA