≫ 

Užas u Japanu: Trudnica zaražena koronom izgubila bebu u 8. mesecu, odbili da je prime u bolnicu

* Simptome korona virusa dobila 11. avgusta, posle 4 dana počeli da joj traže bolnički smeštaj * Porodila se u kućnim uslovima 17. avgusta

  • 1
Korona virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Japanski mediji danas javljaju da je neimenovana trudnica iz grada Kašiva u prefektrui Ćiba, nedaleko od prestonice Tokija, izgubila dete jer, uprkos komplikacijama od korona virusa koje je trpela dva dana, nije bila primljena ni u jednu bolnicu.

Žena u tridesetim godinama i 8. mesecu trudnoće dobila je simptome kovida 11. avgusta, a stanje joj se pogoršalo nekoliko dana kasnije zbog čega su lokalni dom zdravlja i akušer koji ju je tretirao, 15. avgusta počeli da joj traže bolnički smeštaj, piše RTS.

Međutim, nijedna od nekoliko desetina kontaktiranih bolnica zbog preopterećenosti nije mogla da je primi. Sedamnaestog ujutru po japanskom vremenu žena je dobila grčeve, počela da krvari, te se nekoliko sati docnije i porodila u sopstvenom domu, ali je novorođenče, bez bolničkih aparata, preminulo.

Kuriozitet je da je krajem jula u Tokiju, tokom trajanja olimpijskih igara, muškarac u pedesetim godinama života koji je imao simptome kovida, vožen u kolima hitne pomoći više od osam sati, jer je preko stotinu bolnica i klinika odbilo da ga hospitalizuje.

Gradske vlasti Tokija objavile su da su samo u drugoj nedelji avgusta 1.414 obolelih od kovida koji su na teritoriji prestonice tražili da budu hospitalizovani uprkos tome bili prisiljeni da ostanu u svojim domovima jer za njih nije bila mesta u bolnicama. To je oko 23 puta više potpuno odbijenih nego u odgovarajućoj nedelji jula. Takođe, u 121 slučaju, za hospitalizaciju je bilo potrebno više od pet sati. U Tokiju trenutno više od 24.000 zaraženih boluje u svojim kućama.

U Japanu je do sada registrovano 1,23 miliona zaraženih novim korona virusom, dok je preminulo više od 15.500 ljudi. Poslednjih dana zemlja beleži preko 20.000 novih slučajeva dnevno.

Neuralgije jedne bogate zemlje

I mada zvuči neverovatno, u Japanu je ignorisanje hitnih medicinskih slučajeva, praktično, rutina. Naime, već par decenija japanski mediji s vremena na vreme javljaju o trudnicama i drugim pacijentima koji su se zbog nespremnosti mnoštva zdravstvenih ustanova da ih prime na lečenje u teškom stanju satima "vrteli" po putevima u kolima hitne pomoći dok nisu izgubili porod ili sopstveni život.

Široko poznat je, recimo, skandalozni slučaj žene iz 2007. koja je živela na samo tri minuta od jedne bolnice, ali je u šestom mesecu trudnoće u kolima hitne pomoći proputovala čitavih 70 kilometara jer sedam zdravstvenih ustanova nije želelo da je primi.

Štaviše, nakon što su kola hitne pomoći u jurnjavi prouzrokovala sudar i prestravljena žena usled toga doživela pobačaj, još jedna, osma po redu, bolnica je odbila da joj ukaže pomoć. Ona je dospela pod pasku lekara tek tri časa nakon što se ukrcala u kola hitne pomoći.

Godinu dana ranije u prefekturi Nara preminula je trudnica koju je odbilo čak 18 bolnica. I u Tokiju je 2008. umrla tridesetšestogodišnja trudnica kojoj je pozlilo, i kasnije se ispostavilo, pretrpela krvarenje u mozgu, jer je njena hospitalizacija kasnila više od sata pošto ju je odbilo osam bolnica.

Ovi slučajevi svratili su pažnju na problem nedostatka ležajeva i kvalifikovanog osoblja u Japanu, ali se situacija do danas, čini se, nije suštinski promenila, jer u toj zemlji svake godine više od deset hiljada pacijenata hitne pomoći bude odbijeno u tri ili više bolnica.

U jednom čuvenom slučaju, žena stara 89 godina koja se žalila na teškoće u disanju i probleme sa srcem bila je odbijena u čak 46 bolnice.

Video: Uznemirujuće! Hrvat pretukao trudnicu u devetom mesecu trudnoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    20. avgust 2021 | 19:54

    Nažalost hiljade žena svaki sat izgubi bebu. Ne samo jedna japanka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA