Marko opisao bekstvo iz Kabula: "Bosanci i Hrvati su rekli da neće krenuti bez nas"

Marko Pribak, koji je sa kolegom u utorak evakuisan iz Avganistana, u ekskluzivnom video intervjuu za Telegraf.rs opisao je kako je izgledalo njegovo napuštanje Kabula i dolazak u Srbiju supruzi i deci

  • 74

Marko Pribak, državljanin Srbije, nakon višednevne agonije uspeo je da pobegne iz Kabula i da se vrati deci i supruzi u Srbiju. Naš sagovornik, koji je sa svojim kolegom Aleksandrom Cvejićem, danima pokušavao da bezbedno stigne do aerodroma kako bi se ukrcao na prvi let koji će ga odvesti iz poprišta sukoba, po prvi put, pred kamerama Telegrafa priča o paklu koji je poslednjih dana preživeo i kako je izgledalo bekstvo od talibana.

Marko je u Avganistanu boravio nekoliko meseci zbog posla. Za Telegraf.rs kaže da ništa nije ukazivalo da će morati tako brzo da se spakuje i da krene da spasava živu glavu.

- Iz priča koje su bile tamo u ambasadi i od bezbednosnih savetnika koje svaka ambasada ima, nije bilo uopšte reči da će tako brzo doći do Kabula. Brzo su napredovali kroz ostale pokrajine samo zato što se vojska povlačila kako bi zaštitili Kabul - priča nam Marko.

On kaže da je kobnog jutra sve delovalo normalno, da su planirali obaveze kao i prethodnih dana na poslu, kada im je stiglo upozorenje.

- Jutro je počelo normalno sa obavezama, poslom... Ni na televiziji niko ništa nije objavio. Tek kasnije smo dobili poruku da je vojska pustila talibane da uđu u grad - priča Pribak.

Tada se više nije imalo kud. Marko je, kao i još nekoliko državljana sa naših prostora, ali i na hiljade stranaca koji su živeli u Avganistanu, morao da traži način da izađe iz zemlje.

To nije bilo ni malo lako. Marko nam je do detalja pričao o tome kako je tekla evakuacija, ali i o zahvalnosti koju oseća prema trojici momaka iz Hrvatske i dvojici momaka iz BiH, koji su njemu i Aleksandru pomogli da bezbedno stignu do aerodroma, a potom i da uđu u avion koji će ih odvesti iz zemlje u kojoj sada talibani vladaju...

- Dan pre nego što smo napustili hotel, talibani su došli na 20 metara od ulaza. Bili smo odsečeni od aerodroma koji je bio na oko 50 metara. Talibani nisu pokušali nasilno da uđu u hotel, ali su bili ispred, naoružani... Postavili su bodljikavu žicu... - priča nam Marko kako je izgledala situacija dan uoči njegove evakuacije.

Naš sagovornik kaže da su mu osećanja, iako se sada nalazi na sigurnom, pomešana i da će trebati još neko vreme da prođe i da se "sve slegne". Na pitanje kako je izgledao susret sa porodicom, Marko je malo zastao, a šta nam je potom rekao pogledajte u ekskluzivnom video intervjuu na početku teksta.

Video: Stravično! Majke bacaju decu preko bodljikave žice u Kabulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabina

    20. avgust 2021 | 19:15

    Svi se mi slažemo čim odemo van Balkana,uvijek smo jedni drugima najpreči.Svima je drago ćuti naš jezik u tudjini.Možemo se mi lagati i mrziti po portalima pa i ovdje ali to su čiinjenice, nacionalizam i mržnja prestaju van balkanske politike i njenih granica.

  • Nina

    20. avgust 2021 | 17:16

    Kako god, naši narodi sa Balkana su naši. Kolika god bila netrpeljivost, nikada nekog sa, prostora naše bivše države ne bih ostavila. Ti mladi ljudi žive van naših granica, druže se u ostalom i najbliži su po svemu(mentalitet, govor). Svaka čast mladi ljudi, svaka čast. 👏👏👏

  • ANTIROM

    20. avgust 2021 | 18:26

    KOJI SE POSAO RADI U AVGANISTANU?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA