Dok žene u Avganistanu strahuju, ćerka odbeglog predsednika vodi luksuzan život u Njujorku

Živi u potkrovlju u luksuznoj zgradi u Bruklinu i bavi se umetnošću

  • 11
Mariam Ghani Printskrin: Instagram/blafferartmuseum

Marijam Gani (42), vizuelna umetnica i režiserka, ćerka odbeglog predsednika Ašrafa Ganija, uživa u boemskom životu u svom stanu u Bruklinu, dok sa druge strane u Avganistanu žene i devojke strahuju od povratka vladavine talibana.

Novinar New York Post-a je pokucao na vrata njenog stana u utorak, dva dana nakon što je njen otac, predsednik Avganistana Ašraf Gani, napustio zemlju i svoje građane u ruke ekstremističke militante grupe.

Ona živi u potkrovlju u luksuznoj zgradi u bruklinskom kvartu Klinton Hil, u blizini restorana.

U objavi na Instagramu u ponedeljak, Marijam Gani je napisala da je "ljuta, tužna i užasno uplašena za porodicu, prijatelje i kolege ostavljene u Avganistanu", dodajući da ona "grozničavo radi sve što može u njihovo ime".

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Mariam Ghani (@mostlywindows)

Nije poznato da li se Gani, koja je rođena u Bruklinu i odrasla je u predgrađu Merilenda, čula sa ocem otkako je napustio zemlju.

Dok je njen otac radio za vladu na početku 2002. godine, pre nego što je izabran za predsednika 2014. godine, a onda opet 2019. godine, njegova ćerka Mirijam je započela umetničku i karijeru predavača.

Njeni radovi otada su bili izloženi u brojnim poznatim muzejima širom sveta, uključujući Gugenhajm i MOMA u Njujorku i Tejt Modern u Londonu. U 2018. se pridružila fakultetu u Vermontu.

Njen prvi dokumentarac "Ono što smo ostavili nedovršeno", o pet filmova koji su započeti i ostavljeni napušteni tokom komunističke ere u Avganistanu, sada se prikazuje u odabranim bioskopima.

Ona nije javno komentarisala nedavne akcije njenog oca. U članku o njenom radu u New York Times-u iz 2015. godine, rekla je da misli kako je njen otac "izvanredan".

- Uvek je bio izvanredna osoba - rekla je tada.

Ašraf Gani Avganistan Afghanistan Foto: Tanjug/AP

Pre nego što se vratio u Avganistan 2001. godine, Ašraf Gani je radio za UN i Svetsku banku.

On i njegova supruga Rula, koja je iz Libana, podigli su dvoje dece, Marijam i Tareka u Merilendu.

Upitana o tome što je ćerka stranog lidera, Marijam je tada rekla Times-u da "u umetničkom svetu postoji puno ljudi koji to ne znaju, što je poželjno".

Iako sebe opisuje kao feministkinju, u svojoj objavi na Instagramu u ponedeljak nije posebno pomenula nevolje avganistanskih žena - koje ponovo prijavljuju da su isključene iz škole i posla ili da su potencijalno prisiljene na brak sa talibanskim borcima.

Ona je, međutim, obezbedila resurse za ljude koji žele da pomognu stanovnicima Avganistana, uključujući pisanje izabranim zvaničnicima u SAD-u i volontiranje ili davanje donacija organizacijama koje pomažu izbeglicama.

Video: Sva tuga Kabula: Žene i deca preklinju američke vojnike da ih prebace preko zida na aerodrom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    20. avgust 2021 | 12:01

    Predsednici zemalja uglavnom nicemu ne sluze samo su trosak i ako vole kintu onda su rupe bez dna...

  • zoks

    20. avgust 2021 | 14:32

    Gde su Talibani tu države nema slično kao u BiH.

  • Dado

    20. avgust 2021 | 13:11

    Postovana gospo Gani, u ovim teskim danima za Vas napaceni i junacki narod Afganistana, duboko tronut Vasom tugom i bolom, saosecam sa Vama. Iskreno se nadam da ce zene i deca u Vasoj postojbini, izbeci zastarela shvatanja i divljastvo pobednika. Vama licno, zelim puno srece i uspeha u buducnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA