Održana parada ponosa u Poljskoj pored katoličke crkve: Na skupu bio prisutan veliki broj policajaca

Zabrinuti učesnici manifestacije na meti huligana

  • 4

Skupovi podrške pravima LGBT populacije održani su danas, uz veliko prisustvo policije, pored katoličkog manastira u Čenstohovi i u Gdanjsku, na baltičkoj obali.

Ogromno policijsko prisustvo na ovim skupovima, koje je uključivalo i konjicu, bilo je potrebno kako bi sprečilo eventualne sukobe sa ekstremno desničarskim grupama, koje su okupljenima uzvikivale anti-LGBT slogane, prenosi AP.

Bilo je ranijih slučajeva nasilja krajnje desničarskih grupa protiv Parada ponosa u Poljskoj, posebno u Čenstohovi, a današnja, treća po redu na ovom mestu, bila je neometana, iako su krajnje desničarski aktivisti došli iz drugih gradova da pokažu svoje protivljenje.

Parada ponosa u Poljskoj Printscreen: AP

Na današnjem LGBT skupu u Gdanjsku prisustvovali su gradonačelnica Aleksandra Dulkievič i ambasadori nekih zemalja Evropske unije.

Poljska regionalna skupština odlučila je u četvrtak da ne povuče odluku iz 2019. godine kojom se promovišu "zone bez LGBT populacije'', uprkos tome što je od Evropske komisije dobila upozorenje da će više od 2,5 milijarde evra biti povučeno iz sredstava EU.

Regionalno veće Malopoljske, južne regije Poljske, glasalo je protiv predloga opozicije da se povuče rezolucija iz 2019. godine, koja je ovo područje proglasila slobodnim od "LGBT ideologije".

Brojne lokalne vlasti u Poljskoj proglasile su se za slobodne "LGBT ideologije", jer su prava homoseksualaca postala pitanje visokog ranga i dovela su do duboke podeljenosti u pretežno katoličkoj zemlji pod konzervativnom nacionalističkom vladom, navodi Asošijejted pres.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    22. avgust 2021 | 08:59

    Ja bi voleo da vidim šta bi bilo bez policije ...Lako je tako izazivati kad vas čuvaju hiljade policajaca...I to pored crkve i onda to nije izazivanje ?

  • ХАЏИ КОСТА

    22. avgust 2021 | 16:17

    А, ГДЕ ЈЕ ТУ ПОНОС ТО ЈЕ СРАМОТА ☦️☦️☦️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺🇷🇺❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA