≫ 

Od rep pesme do lažnih naloga na Fejsbuku: Američka vojna baza u centru kineske teorije o koroni

Dok se čeka izveštaj o poreklu korona virusa, kineski izvori pojačavaju neosnovanu tvrdnju da je kovid-19 napravljen u SAD, tačnije u vojnoj bazi u Merilendu

  • 3
Vojna američka baza, Fort Detrick, Maryland Merilend Foto: Olivier DOULIERY/AFP/Profimedia

Kampanja dezinformacija koja tvrdi da je kovid-19 potekao iz američke vojne baze u Merilendu postala je popularna u Kini uoči objavljivanja američkog obaveštajnog izveštaja o poreklu virusa.

Američki predsednik Džo Bajden je u maju naredio 90-dnevnu istragu o tome da li je kovid-19 potekao nakon incidenta u laboratoriji ili od ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom.

Do tada je većina naučnika odbacivala teoriju "curenja iz laboratorije u Vuhanu" kao teoriju zavere.

Međutim, uoči objavljivanja izveštaja, Kina je krenula u ofanzivu. U poslednjih nekoliko nedelja kineski izvori pojačavaju neosnovanu tvrdnju da je kovid-19 napravljen u SAD, prenosi BBC.

Koristeći sve od rep muzike do lažnih Fejsbuk objava, stručnjaci kažu da su propagandni napori bili uspešni u ubeđivanju domaće kineske publike da sa skepticizmom gleda na međunarodnu kritiku uloge zemlje u pandemiji kovid-19.

Međutim, prema rečima stručnjaka, to nije učinilo mnogo na legitimisanju Kine u spoljnom svetu.

Koji su navodi?

Većina Amerikanaca verovatno nikada nije čula za Fort Ditrik, ali je ovo ime postalo popularno u Kini.

Kineski propagandisti guraju teoriju zavere koja sugeriše da je korona virus napravljen u vojnoj bazi u gradu Frederik u Merilendu, oko 80 kilometara severno od Vašingtona i da je odatle procureo.

Vojna američka baza, Fort Detrick, Maryland U vojnoj bazi se nalaze laboratorije koje istražuju viruse, uključujući i ebolu Foto:Greg E. Mathieson Sr./Shutterstock Editorial/Profimedia

Nekada centar američkog programa biološkog oružja, trenutno se u njemu nalaze biomedicinske laboratorije koje istražuju viruse, uključujući ebolu i velike boginje.

Njegova komplikovana istorija izazvala je spekulacije u Kini.

Rep pesmu kineske nacionalističke grupe CD Rev koja sugeriše da je laboratorija izmislila zle zavere nedavno je podržao Zao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Reči pesme - "Koliko zavera je izašlo iz vaše laboratorije/Koliko mrtvih tela/Šta kriješ/Otvorite vrata Fort Ditrik" - su čudne, ova pesma izgovara "naše misli", napisao je Zao u tvitu u avgustu.

Zao, koji je poznat po agresivnom stilu diplomatije, odigrao je važnu ulogu u širenju teorije o "SAD poreklu". Nekoliko njegovih tvitova iz prošle godine prvo su privukla pažnju na Fort Ditrik.

- Šta se nalazi iza zatvaranja biolaboratorije u Fort Ditriku? Kada će SAD pozvati stručnjake da istraže poreklo virusa u SAD? - napisao je u julu 2020.

U poslednjih nekoliko meseci njegovim pozivima pridružile su se kineske diplomate u raznim zemljama, a kineska televizija CCTV emitovala je izveštaj od sat vremena "Mračna istorija iza Fort Ditrika", koji se fokusira na kršenja ograničenja u laboratoriji 2019. godine, kako bi pojačali tvrdnje o slaboj bezbednosti laboratorije koje su ponovili kineski zvaničnici i državni mediji.

- Vidimo održiviju kampanju koja uključuje brojne i geografski rasprostranjene naloge za promociju naracije o Fort Ditriku - kaže Ira Hubert, viši istraživački analitičar u kompaniji za društvenu analitiku Graphika.

Još jedna popularna teorija, koju je objavio Global Times, pokušava da poveže poreklo virusa sa američkim stručnjakom za korona viruse, dr Ralfom Barikom i istraživačima u Fort Ditriku.

Novine tvrde da je dr Barik napravio novi korona virusa koji inficira ljude, citirajući članak istraživača iz Severne Karoline u magazinu Nature Medicine o prenosu virusa sa slepih miševa.

Medij je pokrenuo i onlajn peticiju u kojoj poziva Kineze da potpišu pismo u kojem se od Svetske zdravstvene organizacije zahteva da istraži Fort Ditrik. Ljudi mogu da potpišu pismo jednostavnim klikom, a poziv je navodno sakupio više od 25 miliona potpisa.

Propaganda od Švajcarske do Fidžija

Stručnjaci kažu da Peking želi da uvuče nekinesku publiku u raspravu o poreklu korona virusa, kako bi se dodatno "zamutila voda".

Jedan od primera dogodio se u julu, kada su kineski državni mediji počeli da izveštavaju o kritikama koje na Fejsbuku piše "Vilson Edvards", korisnik koji tvrdi da je švajcarski naučnik.

Edvards je tvrdio da je Vašington "toliko opsednut napadom na Kinu po pitanju otkrivanja porekla da nerado otvara oči pred podacima i nalazima".

Međutim, švajcarska ambasada u Kini rekla je da ne postoje podaci o državljaninu Švajcarske sa tim imenom i traži od kineskih medija da uklone lažne izveštaje.

Stručnjaci veruju da "Vilson Edvards" ne postoji, već da je u pitanju izmišljeni propagandni profil. Njegova stranica na Fejsbuku otvorena je na dan kada je objavio post o kovidu. I novi profil na Tviteru pod istim imenom takođe je objavio poruku istog dana.

Priča o "Vilsonu Edvardsu" se navodno prvi put pojavila na englesko-kineskom mediju Voice of South Pacific sa sedištem na Fidžiju.

Pre nego što su objave Edvardsa privukle veliku pažnju, BBC je otkrio da su postoji objavljeni na stotinama naloga na Fejsbuku, koji tvrde da se nalaze u jugoistočnoj Aziji, kao što su "Eastman Tyla" u Maleziji i "Tyree Schmidt" u Indoneziji.

"Tyla" i "Schmidt" su takođe na svojim Fejsbuk stranicama objavili dugačak i identičan spisak prokineskih vesti, hvaleći Peking kako se nosi sa pandemijom.

Ne postoji dokaz ko upravlja ovim nalozima na društvenim mrežama, ali oni često citiraju fraze koje koriste portparoli kineskih državnika ili iz velikih kineskih državnih medija.

Graphika, kompanija za društvenu analitiku, identifikovala je mrežu lažnih i prikrivenih pro-kineskih naloga na Tviteru, Fejsbuku i Jutjubu koji su ključno pojačali teorije Fort Ditrika.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. avgust 2021 | 20:52

    OVOGA PUTA NESMEMO NAPADATI AMERE ALI MALE AMERE -PEGAVCE IZ SOLSBERIJA LABORATORIJE ZA BIOLOSKA ORUZJA SIGURNO MOZEMO STAVITI POD LUPU !!! SVET JE U BIOLOSKOM 3 SVETSKOM RATU KOME SE NE NAZIRE KRAJ !!! STOP BIOLOSKOM RATU !!!!!!

  • Goran

    24. avgust 2021 | 06:54

    BBC...hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA