Tajvan u trci sa cepivom protiv korona virusa: Uveli svoju vakcinu iako nisu gotova ispitivanja

U vreme odobrenja, vakcina - koju je napravila kompanija Medigen Vaccine Biologics Corp - tek treba da završi treću fazu ispitivanja, ali su joj regulatorna tela odobrila hitno stavljanje u promet

  • 2
Tajvan, korona virus Chiang Ying-ying

Tajvan je počeo da primenjuje svoju prvu domaću vakcinu protiv korona virusa, uprkos kritikama da je odobrenje požurivano. Ostrvsko ministarstvo zdravlja odobrilo je prošlog meseca hitnu upotrebu vakcine Medigen, iako klinička ispitivanja tek treba da budu završena.

Napori vakcinacije na Tajvanu otežani su kašnjenjima u isporuci i kolebanjem među stanovništvom, prenosi BBC.

Predsednik Tsai Ing-ven prednjačio je u primanju Medigen vakcine u ponedeljak. U vreme odobrenja, vakcina - koju je napravila kompanija Medigen Vaccine Biologics Corp - tek treba da završi treću fazu ispitivanja, ali su joj regulatorna tela odobrila hitno stavljanje u promet.

Kompanija je saopštila da nema velikih zabrinutosti za bezbednost, a studije su pokazale da stvorena antitela "nisu lošija od" onih koja su nastala vakcinom Astra Zeneka.

Očekuje se da će završiti poslednju rundu ispitivanja koja će se održati u Paragvaju kasnije ove godine.

Medigen, čije kinesko ime doslovno znači "vrhunski", je rekombinantna proteinska vakcina, slična vakcini koju je razvio Novavak. Novavak koristi tradicionalniju metodu obnavljanja dela proteina virusa za stimulaciju imunološkog sistema.

- Napravili smo toliko eksperimenata i svi su videli koliko je naša vakcina bezbedna. Postoji vrlo malo nuspojava, skoro da nema groznice i tako dalje. Tako da mislim da svi možete biti sigurni - rekao je za Rojters glavni izvršni direktor Medigene, Čarls Čen.

Međutim, njegovo puštanje vakcine u promet pod senkom je optužbi mnogih iz glavne opozicione stranke, Kuomintanga (KMT), da je vakcina nebezbedna ili da je njen ulazak na tržište požurio.

Dva istaknuta člana stranke obratila su se sudu da ponište odobrenje za hitnu upotrebu zbog nedovoljnog testiranja.

Jedan od njih je rekao da nema potrebe da se Tajvanci tretiraju kao "laboratorijski pacovi".

Tajvan je koristio Modernu i Astra Zeneku, zato što je predsednik Tsai odložio primanje domaće vakcine dok Medigen, po njegovom mišljenju, nije bio spreman.

Proces njegovog primanja vakcine prenosio se uživo na Fejsbuk stranici, a na pitanje da li je nervozan, odgovorio je sa "ne".

Više od 700.000 ljudi već se prijavilo za vakcinu Medigen, za koju su potrebne dve doze u razmaku od 28 dana.

Tajvan trenutno prijavljuje oko 10 slučajeva dnevno i smatra se da je on jedno od najuspešnijih mesta u suzbijanju korona virusa.

Međutim, porast novoobolelih u maju izazvao je zabrinutost zbog dolaska visoko zarazne varijante Delta.

Naručeno je pet miliona doza vakcina, ali vlada je rekla da niko neće biti primoran da primi vakcinu.

Manje od 5% od 23,5 miliona stanovnika Tajvana potpuno je vakcinisano, a oko 40% je primilo samo jednu dozu.

Video: Ruski specijalci uhapsili ukrajinskog špijuna: Poprskali ruke sprejem tad su znali da njega traže

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Junik

    23. avgust 2021 | 13:19

    Iritira me ne pismenost autora teksta i cinjenicu da vest pise namenski za korisnike srpskog jezika. I prosto neznam sta znaci cepivo. Ko koga cepa i sta je cepivo a sta spojivi ako na bocama vakcina pise vakcina nemogu da razumem oodakle cepivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA