Devojčica sa ebolom "izlečena": Stigla joj dva negativna testa za 48 sati

Tinejdžerka, koja nije imenovana, u Obalu Slonovače je stigla iz Gvineje dve nedelje pre nego što je hospitalizovana zbog visoke temperature

  • 0
WHO Ebola Foto: Tanjug/AP

Ministar zdravlja Obale Slonovače saopštio je da su zdravstveni stručnjaci "izlečili" pacijenta koji je bio zaražen virusom ebole, što je i prvi prijavljen slučaj u zemlji od 1994. godine. Pacijent je dobio dva negativna testa.

Serž Eholi, portparol Ministarstva, naveo je da je devojka (18) "proglašena zdravom", nakon što su lekari izvršili dva biološka testa čiji su rezultati negativni u intervalu od 48 sati.

Tinejdžerka, koja nije imenovana, u Obalu Slonovače je stigla iz Gvineje dve nedelje pre nego što je hospitalizovana zbog visoke temperature. Veruje se da je zaražena na putu ka Obali Slonovače, jer je prolazila kroz područje gde je ranije ove godine registrovana epidemija ebole.

Njen slučaj bio je prvi zvanično registrovani slučaj ebole u Obali Slonovače od 1994. godine, dok je Gvineja prijavljivala slučajeva do 2014. do 2016. godine, kao i u prva četiri meseca ove godine.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da slučaj Obale Slonovače verovatno nije povezan sa infekcijama koje su pustošile Gvineju i navode da treba da se uradi još testova kako bi bilo ustanovljeno poreklo virusa.

Do sada SZO je identifikovao i stupio u kontakt sa 49 osoba koje su došle u kontakt sa pacijentom, a zvaničnici su započeli vakcinaciju radnika na graničnom prelazu i potencijalnih kontakata, koji su devojčicu sreli tokom njenog puta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA