Angela Merkel, "najmoćnija žena na svetu", ima veću podršku od bilo kog drugog svetskog lidera

U šest anketiranih evropskih zemalja, odlazeća kancelarka je najviše cenjena zbog upravljanja nemačkom ekonomijom

  • 33
Angela Merkel, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Skoro 16 godina nakon što je prvi put postala kancelarka Nemačke, ocena podrške Angele Merkel u pet velikih evropskih zemalja i Sjedinjenim Državama i dalje je viša od ocene bilo kog drugog aktuelnog svetskog lidera, pokazuje nova anketa.

Angela Merkel se neće ponovo kandidovati, posle četiri mandata, a u svim zemljama koje su uključene u anketu više ispitanika dalo je pozitivnu ocenu nego negativnu, prenosi Gardijan.

Kancelarka veteranka, koja je od svog izbora 2005. radila sa četiri predsednika SAD i Francuske, pet britanskih premijera i osam šefova vlada Italije, postigla je neto pozitivnu ocenu od +61 u Španiji, +49 u Francuskoj i +30 u Nemačkoj.

Mišljenja u Italiji, SAD-u i Velikoj Britaniji bila su nešto manje pozitivna na +23, +17 i +15, ali viša od drugih svetskih lidera.

Samo Džo Bajden, koji osam meseci nakon pobede na izborima još uvek ima koristi od efekta "nije Tramp", sa ankete sprovedene pre haotičnih događaja ovog meseca u Avganistanu, ima slične, ali ni blizu toliko pozitivne rezultate.

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Kanađanin Džastin Trudo, takođe je postigao pozitivan rezultat, dok je Francuz Emanuel Makron ocenjen pozitivno u samo dve zemlje - Nemačkoj i Španiji.

Druge velike brojke, uključujući Kineza Si Đinpinga, Rusa Vladimira Putina, Narendru Modija iz Indije i Britanca Borisa Džonsona, zabeležile su neto negativne ocene u svih šest ispitanih zemalja.

Britanski premijer postigao je negativne ocene od -22 u Britaniji, -40 u Italiji, -53 u Nemačkoj, -24 u Francuskoj, -48 u Španiji i -2 u SAD-u.

Najmanje popularan svetski lider bio je Si Đinping, sa prosečnim neto negativnim rejtingom od -55.

Najviše je vole zbog uticaja na nemačku ekonomiju

Merkel, različito opisana kao najmoćnija žena na svetu i, u neku ruku, lider EU, odmerena, oprezna, metodična, pragmatična, često nenaklonjena, bila je najviše cenjena zbog njenog upravljanja nemačkom ekonomijom.

Među ljudima koji su čuli za nju, anketa je pokazala neto pozitivan rejting od +46 u šest zemalja za ekonomski menadžment Merkelove, zajedno sa prosečnim pozitivnim ocenama od +44,5 za poboljšanje ugleda Nemačke u inostranstvu i +34 za njen uticaj na nemačko društvo.

Njeno delovanje na klimatske promene i odgovor na krizu korona virusa takođe su dobili pozitivne kritike, ali su njeni napori u suočavanju sa Bregzitom ocenjeni manje pozitivno, posebno u Velikoj Britaniji, a njeno rešavanje grčke dužničke krize i evropske migracijske krize 2015. ocenjeno je negativno u većini zemalja.

Uoči njenog odlaska i budući da je budućnost Nemačke nakon Merkel sve neizvesnija, većina ispitanika, koji su znali ko je Merkel, u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, svrstali su je među pet najmoćnijih globalnih ličnosti, u poređenju sa oko trećinom Britanaca (31 odsto) i Amerikanaca (36 odsto).

Istraživanje je sprovedeno između 9. jula i 10. avgusta sa reprezentativnim nacionalnim uzorcima od više od 1.000 ljudi.

Video: Angela Merkel ima konkurenciju: Ovo je njena dvojnica, a uskoro zajedno idu u penziju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    27. avgust 2021 | 21:07

    Jeste veceras su joj stigli terorisati kauboji njihovi iz avganistana I prave Im dobrodoslicu koji su dole ubijali zar je zato zasluzna

  • Milan

    27. avgust 2021 | 20:52

    Ovo mocnije od Putina?daj nemoj da ste smesni

  • Kako ne

    27. avgust 2021 | 21:28

    Onoliko migranta je podrzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA