Američki obaveštajci podeljeni: Vreme za istinu ističe, a još se ne zna poreklo Kovida-19

Američka obaveštajna zajednica i dalje istražuje ovo pitanje

  • 1
VATRENOOKO UZORCI BEGOVIĆ LABORATORIJA I dalje se ne zna poreklo virusa, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Američka obaveštajna zajednica, prema poslednjem izveštaju, nije uspela da utvrdi poreklo Kovid-19 i podeljena je oko toga da li je virus procureo iz laboratorije ili se razvio u prirodi.

Izveštaj koji je izdala kancelarija koja nadzire 18 nacionalnih špijunskih agencija zaključio je da virus nije razvijen kao biološko oružje. Stručnjaci upozoravaju da ističe vreme za prikupljanje dokaza o počecima Kovid-19, prenosi BBC.

Кineski ministar spoljnih poslova odbacio je izveštaj kao "anti-nauku". U izveštaju iz kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe navodi se da je obaveštajna zajednica i dalje podeljena oko Kovidovog najverovatnijeg porekla. Sve agencije procenjuju da su dve hipoteze verovatne: prirodna izloženost zaraženoj životinji i incident povezan sa laboratorijom.

Prema izveštaju, nekoliko neimenovanih obaveštajnih agencija smatralo je da je Kovid nastao iz "prirodne izloženosti životinji inficiranoj njime ili bliskom virusu prapostojbini". Ali nisu baš bili sigurni u ovaj zaključak.

Jedna obaveštajna agencija razvila je „umereno uverenje“ da je prva infekcija kod ljudi verovatno posledica „incidenta povezanog sa laboratorijom“ na Institutu za virusologiju u Vuhanu, koji je proučavao koronaviruse kod slepih miševa više od jedne decenije.

Predsednik Bajden izdao je saopštenje nakon objavljivanja izveštaja, kritikujući Кinu što ne sarađuje sa istragom.

- Кritične informacije o poreklu ove pandemije postoje u Narodnoj Republici Кini, ali su od početka vladini zvaničnici u Кini radili na sprečavanju pristupa međunarodnih istraživače i članova globalne zajednice javnog zdravlja - rekao je Bajden.

- Svet zaslužuje odgovore i neću se odmoriti dok ih ne dobijemo - dodao je on.

Pandemija, koja je odnela skoro 4,5 miliona života širom sveta, počela je u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine. U maju je Bajden zatražio od američkih obaveštajnih agencija da procene podatke i sačine izveštaj koji bi nas "mogao približiti konačnom zaključku" o poreklu virusa. Кina je u međuvremenu ponavljala neosnovane tvrdnje da je virus potekao iz Fort Detrika, vojne instalacije u SAD. Ranije ove nedelje panel SZO upozorio je da će uskoro biti "biološki nemoguće" prikupiti dokaze o poreklu virusa.

- Paleta mogućnosti za sprovođenje ove ključne istrage brzo se zatvara - upozorili su, pozivajući istraživače i vlade da ubrzaju studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Casper👻

    28. avgust 2021 | 11:44

    To da je virus 'pobegao' iz laboratorije jasno je svakom čiji je IQ veći od telesne temperature. Pitanje je samo ko mu je pomogao da pobegne. Amerima iz mnogo razloga ne verujem da baš oni nisu pomagači jer njihov glavni baja za legalan kriminal ima velikog udela u tim laboratorijama u Kini. Na kraju njima i najviše odgovara ovaj haos kojim se odvlači pažna od afere oko dolara bez pokrića i pretnje da će to izazvati svetsku ekonomsku krizu. I pored vakcina haos će trajati sve dok to bude potrebno onom ko ga je i stvorio. Koliko vidim u Kini problema sa covidom više kao da nema?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA