NBA košarkaš umalo završio kao Džordž Flojd? Objavljen snimak hapšenja, policajac mu klečao na vratu

Kao Džordž Flojd kom je policajac devet minuta klečao na vratu, košarkaš Džekson Hejz je jedva izgovarao "Ne mogu da dišem"

  • 7
bogdan bogdanovic Hejz u duelu sa Bogdanovićem, Foto: Tanjug/Ap

Policajac iz Los Anđelesa je pod istragom pošto je, kako se navodi, na kratko pritisnuo kolenom vrat NBA košarkaša. Policija je pozvana 28. jula u dom centra Nju Orleans Pelikansa Džeksona Hejza (21) pošto je rođaka njegove devojke okrenula broj 911. Ona je ispričala da je devojka slala poruke u kojima je pisala da je Džekson postao glasan i da se ona plaši.

Hejz se svađao sa policajcima pošto su mu rekli da ne može da se vrati kući i pokušali su da ga obuzdaju. Na kraju je uhapšen zbog opiranja hapšenju, pošto je prethodno završio u bolnici zbog "manjih povreda". Policajcu je prilikom intervencije povređen lakat, pošto ga je Hejz gurnuo na zid.

Odeljenje za istrage policije Los Anđelesa istražuje slučaj zbog mogućnosti da je upotrebljena sila na Hejzov vrat tokom intervencije. Policija je slučaj prebacila tužilaštvu koje još nije odlučilo da li će pokretati tužbe.

Snimak sa kamere koju nose policajci, koji je objavljen u petak, podsetio je na slučaj Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo pošto je policajac Derek Šovin držao koleno na njegovom vratu duže od devet minuta u Minesoti. S jednom velikom razlikom, policajac je stavio koleno na Hejzov vrat na nekoliko sekundi i odmah ga sklonio kada ga je kolega upozorio da to ne radi.

Na snimku se, na 1:41, čuje policajac koji kolegi poručuje: "Get your knee up!":

Kao i Flojd, Hejz je govorio da ne može da diše, što se promenilo čim se umešao drugi policajac, za razliku od trojice kolega Dereka Šovina, koji nisu reagovali i koji su optuženi za pomaganje Špovinu u ubistvu. Hejz je, za razliku od Flojda, bio na leđima.

Trenutak kada policajac stavlja svoje koleno na Hejzov vrat je teško videti na snimku, ali ga je Associated Press uključio u izveštaj. Ipak, vidi se dlan koji policajac čvrsto drži na Hejzovom vratu, dok ovaj jedva govori da ne mođe da diše.

Hejz je smireno odgovarao na pitanja policajaca dok je stajao na prilazu kući, a pored njega je bio njegov rođak. Policajci su mu rekli da žele da pričaju s njegovom devojkom, a da on i njegov rođak treba da pričekaju napolju. Hejz je pitao zašto ne može da uđe unutra, a želeo je da zna i da li policajci imaju nalog da uđu. Policajci su odgovorili da im nalog ne treba. Košarkaš je probao da uđe unutra, ali su ga dvojica policajaca zaustavila. U trenutku kada je Hejz gurnuo policajca, drugi je izvadio elektrošoker, sve vreme ga pozivajući da prestane da pruža otpor.

Hejz je na kraju uhapšen, a videlo se da na majici i ruci ima krvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. avgust 2021 | 12:29

    Policija moze da silu da demonstrira ako se prema njoj sila primenjuje,sve u suprotnosti od toga je prekoracenje sluzbene duznosti i bahatost pojedinca koji zloupotrebljava uniformu gde bi lecio preko nje svoju frustriranost ili kompleks

  • Bg

    28. avgust 2021 | 12:27

    U Americi je jasan zakon po pitanju napada na policiju i tu nema vise price...

  • T

    28. avgust 2021 | 15:26

    Crnci prave dar mar u Americi,nista nece da rade i samo kukaju na svoja prava ,ko god je bio u USA zna o cemu pricam,u vecinu kvartova u kojima zive ni policija ne sme da udje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA